Horoskop Diotalevi-SP: 4. Grupe znakova

Nadamo se da ste utvrdili svoj nadznak i već izračunali znak! Ako je tako, znajte da ste na pragu svakojakih saznanja! Savladali ste teške korake u napredovanju ka prvom horoskopu u istoriji koji podrazumeva kritičko mišljenje i aktivno učešće. Sledi produbljivanje znanja. Danas ćemo se pozabaviti grupisanjem znakova i osobinama elemenata grupa.

Kao što već znate, horoskop po metodi Diotalevi-SP je organizovan kao petodimenzionalni prostor u kome dominantnu ulogu igra kvindecimijum znakova: lonac, potkovica, praćka, slanik, vetrenjača, vadičep, pištaljka, globus, točak, kišobran, pepeljara, gudalo, monocikl, stetoskop i antena. Tokom istraživanja metodologije, pokušali smo da utvrdimo poreklo i celishodnu određenost ovih znakova, ali u tome nismo uspeli. Možda će neki budući istraživač to i uspeti. Bude li tako, podelićemo svoju radost sa svima.

O svakom pojedinačnom znaku govorićemo detaljno sledećih dana, pa se ovog puta nećemo zadržavati na objašnjavanju. Važnije od toga, mada će vam se u budućnosti činiti da to nije baš tako bitno, jeste da se upoznate sa dve dimenzije grupisanja znakova. Naime, znakovi u horoskopu po metodi Diotalevi-SP grupišu se po dvema karakteristikama: to su strukturalnost (popularno: “odakle dolazim”) i angažovanost (“kuda idem”).

Raspored znakova po ovim grupama (tačnije: dimenzijama) možete videti u sledećoj tabeli:

Raspored znakova u horoskopu Diotalevi-SP po grupama (dimenzijama)

Recimo po koju reč o ovim grupama i njihovim elementima.

– * –

Strukturalnost

Načelo strukturalnosti znakova grupiše znakove po poreklu, dakako po pet mitskih elemenata – zemlja, vazduh, voda, vatra i bajt – koji sačinjavaju sve oko nas. Poreklo ne znači mnogo sa funkcionalne tačke gledišta, ali od tog obeležja se ne može pobeći, nešto nalik kao kada je reč o porodičnom poreklu – ne možete birati pretke, pa ne možete birati ni strukturalnost iz koje dolazi vaš znak u horoskopu D-SP.

Karakteristične osobine nekog elementa strukturalnosti se protežu tokom najmanje tri ključne promene u životu (krečenje stana se ne smatra takvom promenom, da odmah budemo načisto). U slučaju da se zadesi dan kad vam nisu sve koze na broju, strukturalnost izlazi na površinu, pa nastupate sa golim argumentima – samo prilagodite to što radite trenutnom agregatnom stanju strukturalnosti vašeg znaka i ubrzo će vas preplaviti osećaj olakšanja.

Strukturalna grupa ZEMLJA - lonac, potkovica, slanik

Zemlja (lonac, potkovica, slanik) – Temeljne poput imena grupe kojoj pripadaju, osobe čiji znakovi su zemljani sklone su materijalnom blagostanju i duhovnom miru. Takve osobe pokazuju nezgodnu osobinu da sporo prihvataju promene čak i kada su one brzo neophodne. Ako je za utehu, osobe iz grupe zemljanih znakova veoma retko greše na radnom mestu ili kad im se poveri neki zadatak; zato su oni dobri vozači i automehaničari, hirurzi na dobrom glasu, vrsni krojači. Pripadnici Statičkih nadznakova u ovoj grupi veoma često pokazuju nemir koji mogu da kanališu samo kontrolisanom agresijom, pa među njima ima dosta boksera, rvača, džudista i sličnih; profesionalno, često su oficiri, policajci ili telohranitelji. Ako zamišljate savršenog komšiju ili već imate jednog koga takvim smatrate, gotovo je sigurno da ta osoba ima tipične karakteristike zemljanog znaka.

Strukturalna grupa VAZDUH - praćka, vetrenjača, pištaljka

Vazduh (praćka, vetrenjača, pištaljka) – Najjače oružje pripadnika grupe vazdušnih znakova je izgovorena reč. Ako se gleda u istaknute predstavnike ove grupe, to su učitelji, naučnici, razne poliglote, osobe veoma sklone proveri tačnosti svake tvrdnje. Ako je osoba obeležena vazdušnim znakom advokat ili političar, znaćete da je sklona dugim i teškim monolozima. Međutim, osobe koje smatramo arhetipskim jebivetrima i lažovima takođe su veoma često u grupi vazdušnih znakova. To ovu grupu čini jako širokom: dijapazon naravi je izvesno veći nego kod ostalih grupa. Zbog poverljivosti podataka, nikad nije bilo moguće proveriti da neverovatnih 55% funkcionera Ujedinjenih nacija pripada jednom od vazdušnih znakova. Interesantni su oni iz grupe čiji nadznak je jedan od Levitirajućih: takve osobe su izuzetni sportisti u oblasti atletike i gimnastike ili su nepodmitljivi političari koji nikad ne opanjkavaju druge i umeju da smire situaciju. Pripadnici grupe vazduh koji su sjajni umetnici smatraju se atipičnim predstavnicima – statistika veli da ih u ovoj grupi ima veoma malo.

Strukturalna grupa VODA - vadičep, globus, kišobran

Voda (vadičep, globus, kišobran) – Tipične osobe čiji znak se nalazi u ovoj grupi su promišljene, principijelne (ili tvrdoglave) i izuzetno sklone druženju; sklone su pričanju lovačkih priča i nalaze za shodno da upadaju u reč drugima. Međutim, ova grupa beleži najviše varijacija u odnosu na tipične osobine. Najčešće tumačenje razloga te nestabilnosti jeste u tome da je voda ipak najveća sila u prirodi, te da čini povratni uticaj na nadznakove svojih posednika, što je jedinstven slučaj. Ako je to tačno, onda se osoba iz ove grupe treba posebno čuvati jer bez obzira na varijacije, njihov vektor angažovanosti je veoma nestabilan, a to je uvek opasno po druge. U najstarijim beleškama koje smo pronašli o horoskopu po metodi Diotalevi-SP, zapisano je kako je većina onih koji su fingirali svoj nadznak činila to sa namerom da se smesti u jedan od znakova vodene grupe. Podatak o tom ponašanju je, kažu još, dobijen statistički, a ne nekim istraživanjem. Zbog toga nije jasno zašto je to bilo tako. Moguće je da su metode utvrđivanja nadznaka ipak manjkave, kao što to tvrde neki lobisti drugih provenijencija.

Strukturalna grupa VATRA - točak, pepeljara, monocikl

Vatra (točak, pepeljara, monocikl) – To što se u ovoj grupi nalaze i točak i derivat točka nije nimalo slučajno! Naime, osobe koje pripadaju ovoj grupi jedinu stabilnost iskazuju u kretanju. Takođe, utvrđeno je empirijski, osobe vatrenih znakova su spokojne samo ukoliko dolaze iz Dinamičkih nadznakova. I ne samo to: ako je nadznak ikosaedar, tada je vrlo verovatno da osoba ima natprosečnu sposobnost vladanja nad drugima. A ako je nadznak samovar, lako će se pokazati da je ta osoba sudoku šampion ili pak izuzetno vešt graditelj modela svemirskih brodova. Načelo vatre je isto što i načelo feniksa, a to nas dovodi do saznanja da su tipični pripadnici ove grupe snažni i strastveni, ali takođe nestalni i nepouzdani. Doduše, to ima veze i sa podnebljem. Na primer, tačno 41% nominovanih za Oskara pripada ovoj grupi, duplo više od prosečnog uzorka. Ali, u grupi vatre se nalazi i nesrazmerno mnogo igrača fudbala na afričkom kontinentu, kao i relativna većina stručnjaka za hortikulturu u zemljama Beneluksa.

Strukturalna grupa BAJT - gudalo, stetoskop, antena

Bajt (gudalo, stetoskop, antena) – Za razliku od popularnog mišljenja, pripadnici ove grupe su izrazito konzervativni! Nalazeći za shodno da sve proveravaju, sve barem dvaput probaju (vide, čuju, pročitaju, okuse…) i obaška uvek preispituju mišljenja i aktivnosti drugih, pripadnici ove grupe često nisu omiljeni kod saradnika. Stigma usamljenosti koja prati takav uzvratni stav dovodi do frustracija kod slabijih ličnosti; međutim, kod jakih ličnosti dovodi do natprosečnih rezultata u raznim oblastima. Dobro je znana činjenica da skoro 50% dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, enigmatiku i ekonomiju pripada upravo ovoj grupi.

Kurioziteta radi, evo zašto je horoskop Diotalevi-SP bio zanemaren tokom istorije, iako postoje beleške da je korišćen još za vakta donosilaca monolita na Mesec: upotreba digitalnih uređaja za proračune, skladištenje informacija, komunikaciju i zabavu je bila zapanjujuće ograničenog karaktera u poslednjih nekoliko hiljada godina, te je bajt ignorisan kao element strukturalnosti znakova u horoskopu. Korisnici nisu razumeli zašto se dešava nestabilnost u strukturi horoskopa D-SP, pa su mislili da horoskop nije koherentan, te da ga zbog toga treba ignorisati. Kakva greška! Srećom, ova greška u pogledu na strukturalnost je prevaziđena u poslednje vreme i to je dovelo do pobuđivanja ponovne pažnje za horoskopom po metodi Diotalevi-SP.

– * –

Angažovanost

Načelo angažovanosti usmerava znakove po dejstvu na svakodnevne aktivnosti. To je prilično lako razumeti, s obzirom na to da kad-tad svedete svoje namere na jedno od tri delovanja, pa sve činite ne biste li što više vremena proveli baveći se nekim takvim poslom ili hobijem. A kad ne ide sve po planu, pa zbog toga pokušavate da rešavate probleme metodom grube sile, tada angažovanost vašeg znaka može da vam bude dobra putanja o delovanju; taj put će sigurno biti optimalan u vašem slučaju. Što ono kažu: “Eto mene, eto vas, dete, daj turu!”.

Uvek imajte na umu da pripadnost grupi po vektoru angažovanosti ne određuje odluke koje donosite – za svoje odluke ste sami odgovorni – ali zato u velikoj meri utiče na posledice tih odluka. Usaglašenost odluka i posledica (pozitivan ishod, kako bi neki rekli) pravi je pokazatelj stabilnosti karaktera. Bez obzira o kojoj grupi je reč, kada prepoznate da neka osoba veoma slično govori i radi, a uvek uspeva u svojim namerama, to je znak da je reč o snažnoj ličnosti. Ipak, čestito je da prenesemo podatak koji smo i sami proverili: apsolutna većina osoba koja jednako govori i radi, oko 58% takvih, angažovano je u grupi perverzije; zanimljivo! Razlozi za to nikad nisu istraženi; zapravo, ovaj primer pominjemo baš zato da biste primetili kako ima još mnogo toga nejasnog na polju angažovanosti u horoskopu D-SP.

Vektore angažovanosti uvek možete posmatrati kao merilo moralnih načela; štaviše, to je bolje nego da neprekidno premeravate nečije rezultate. Prosto, čoveku nije dato da pruža rezultate svakodnevno – takvo iščekivanje bi bilo i nehumano i nelogično – pa svakako treba izbegavati ocenjivanje tuđeg rada, osim kad bonton to jasno nalaže (poput “ručak je bio savršen, draga” i “ne sekiraj se, nije to ništa, moći ćeš sutra”).

Osmotrimo tri grupe po angažovanosti.

Funkcionalna grupa HEDONIJA - lonac, praćka, vadičep, točak, gudalo

Hedonija (lonac, praćka, vadičep, točak, gudalo) – Arhetipski pripadnik grupe “hedonista” je čovek domaćin, srdačan i gostoljubiv, uvek spreman za šalu i druženje, pouzdan i poverljiv prijatelj. Uvek će vam se naći na pomoći; stroži je prema sebi nego prema drugima i zato je blag, ali pravičan roditelj. Hedonija je grupa iz koje su potekli bankari, mešetari, najbolji veletrgovci – ti ljudi imaju besprekoran osećaj za novac.

Sasvim očekivano, pripadnik grupe hedonija je ljubitelj dobre hrane i pića: vlasnici vinskih podruma su najverovatnije pod znakom iz ove grupe. Nasuprot tome, tipični “hedonista” nije pijanac, uvek ume da kaže “ne” kada mu je dosta. Začudo, pripadnici grupe hedonije nisu bogzna kako izraženi kao kuvari, kao što bi se očekivalo; sasvim su u domenu proseka.

Grupu hedonija karakterišu sklonost ka shvatanju umetnosti (pogotovo simfonijske i kamerne muzike, klasičnog baleta i arhitekture baroka). Prepoznaćete ih po sklonosti da prekinu razgovor kako bi pažnju usmerili na neki izvor zvuka, nakon čega su skloni da okrenu razgovor na sasvim drugu stranu, naizgled slučajno – a zapravo sa promišljenom namerom. Ako im se ne usprotivite u tom času, pobediće vas u svakoj raspravi.

Bilo bi dobro da se pripazite osobe iz grupe hedonija ukoliko je nadznak te osobe iz grupe Dinamičkih nadznakova kada je reč o novcu: nikakvi zajmovi, bilo da ste davalac ili primalac zajma! Sa novcem će sve biti u redu, ali neka svađa će biti izvesna. Naime, mnogi pripadnici grupe hedonija su ozloglašeni po sklonosti ka svađi, kavgi, pa i fizičkom obračunavanju. S druge strane, ako nešto pomognete članu porodice nekog “hedoniste”, pogotovo Dinamičkog, budite sigurni da ćete steći prijatelja do groba.

Funkcionalna grupa PERVERZIJA - potkovica, vetrenjača, globus, pepeljara, stetoskop

Perverzija (potkovica, vetrenjača, globus, pepeljara, stetoskop) – I kao što već pomenusmo u uvodu odeljka, “perverznjaci” su osobe kojima je izrazito stalo do istinoljubivosti i čiste savesti. Od drugih vrlina, posebno se ističu strpljivost i taktičnost: profesionalni pregovarači i psihoterapeuti najverovatnije pripadaju ovoj grupi. Uopšte, pripadnike grupe perverzija možete smatrati vrlo podobnim za poslove u kojima se podrazumeva aktivni kontakt sa ljudima.

Takođe, perverzija je grupa čiji pripadnici pokazuju najbolje rezultate na raznim školskim takmičenjima, kvizovima, glavolomkama. Neki “perverznjaci” su skloni šahu i preferansu; u tom slučaju, pazite ih se: njihove analize toka nekih deljenja od pre pola sata ili šahovske pozicije pre pet godina su do te mere naporne da to dovodi druge do ludila.

Od manje prijatnih osobina, ističu se gadljivost prema nekim vrstama hrane (konkretna hrana zavisi od pojedinca) i tendencija kašnjenja na davno zakazane sastanke. Sklonost ka kocki, kurvarluku i pijančenju spada u skrivenije, ali veoma opasne mane nekih predstavnika ove grupe. Posebno su opasne kombinacije Levitirajućih nadznakova i znakova iz grupe perverznih, jer takve osobe veoma često postaju ovisnici o svojoj navici, što je pogotovo nezgodno po druge ako je ta navika glasno pevanje ispod tuša ili mešanje latica ruža sa duvanom tokom pušenja lule.

Mada se ne može reći da postoje neke tipično izražajne osobine ličnosti koje ističu ovu grupu u odnosu na druge ovih osoba, primetimo da su one češće nasmejane nego tužne, češće euforične nego melanholične i svakako češće budne nego pospane. Perverznjaci su noćne ptice: nemojte ih ubeđivati da su rano leganje i rano ustajanje dobri po njih.

Funkcionalna grupa GLUGENIJA - slanik, pištaljka, kišobran, monocikl, antena

Glugenija (slanik, pištaljka, kišobran, monocikl, antena) – Ako biste hteli da za kratko vreme opišete nekog tipičnog “glugenca”, samo zavirite u priče o junacima istorije. Herkul, Ahil, Hanibal, Atila Hunski, Džingis Kan… Ratnici do koske, što bi se reklo; ne mešajte to sa ratobornima, kavgadžijama i barabama okupljenim u navijačko-huliganske grupe: arhetipski predstavnik grupe glugenija je vitez, kavaljer i drug na drumu.

Istaknute pripadnike glugenije ćete sresti na svakom koraku; ali, među njima su i oni kojima često kažete “pa gde si ti? nisam te video sto godina” zato što takvi ljudi više rade nego što zarađuju, više ćute o sebi nego što se reklamiraju i više vremena provode u saznavanju nego u pričanju. Glugeniju karakterišu osobe koje ispoljavaju besprekornu veštinu u spremanju stana i okućnice: odlikuje ih gotovo manijakalno ophođenje prema travnjaku oko kuće, a oluci u jesen se čiste kad god padnu tri lista u njih. Onaj lik koga ste videli da čisti sneg za vreme mećave – to je “glugenac”, budite sigurni.

Glavna mana koju tipični “glugenac” ispoljava je loše ophođenje prema novcu. Nije reč o rasipništvu: takvi ljudi će tri godine štedeti za neki polovni auto, a onda će kupiti neki loše izabran model (Tavriu ili Subaru) za duplo više para nego što je trebalo. “Glugenac” će se odreći turističkog putovanja u Rio de Žaneiro da bi kupio televizor od metar i po. U ekstremnim slučajevima, glugenac je taj koji za jedno veče ostavi u kafani svoju mesečnu platu, podignutu baš prethodnog popodneva. Primećeno je da su takvom ponašanju skloni neki čiji nadznak je iz grupe Statičkih.

Pripadnik grupe glugenija je sklon ekstremnim skokovima u raspoloženju: taman što ste ga pre pola sata videli kako se smejulji na ko zna šta, ugledaćete ga sa takvim bolom na licu kao da je na njega pala sva tuga ovog sveta. Ne trudite se da menjate to stanje: to je znak unutrašnje borbe, kojoj je tipični “glugenac” sklon. Biće sve u redu, samo budite strpljivi.

– * –

Potrebo je istražiti još veza između nadznakova i grupa znakova.Imalo bi da se kaže još više. Mnogo toga nije rečeno o dosad primećenim kombinacijama raznih elemenata grupa i nadznakova – pomenute su samo one najpoznatije. Na primer, zemljani znakovi koji potiču iz Levitirajućih nadznakova nisu primereni da budu čuvari kućnih ljubimaca, ali zato odlično umeju sa konjima. Levitirajući nadznak i vatreni znak su pravi izbor za nekog zanatliju kojeg biste angažovali za adaptaciju stana. “Levitirajući glugenac” je kombinacija snova za turističkog vodiča po Egiptu i zemljama Levanta; a ako vam treba basista ili bubnjar za rok bend, tražite nekog sa Dinamičkim nadznakom iz angažovane grupe glugenija. Mnogo je tih kombinacija, mada nisu toliko pouzdane, pogotovo kada posmatrate angažovane grupe – njihove osobine su uvek u interakciji sa osobinama drugih u neposrednoj okolini, pa neće doći do izražaja u svakom slučaju. Vaše je da pokušate, što nije uvek lako: naime, pripadnost nekom nadznaku je poželjno da bude skrivena od drugih. Ali, o tome ćemo reći nešto više tek nakon što, tokom sledećih par dana, budemo rekli po reč-dve o svakom znaku horoskopa Diotalevi-SP ponaosob.

Strpljenja, molim. Ova metodologija nije za nestrpljive. Kad-tad ćete razumeti zašto je to tako, mada je sasvim sigurno da su mnogi već razumeli. To su oni koji su, na moju zahvalnost, prestali da me zivkaju na mobilni nakon što sam uputio apel da prestanu. Ostale koji me pritiskaju i dalje već smatram izgubljenima: oni će otpasti pre ili kasnije. Malobrojnima koji se još nisu snašli, ali se zaista trude iako imaju problema da utvrde nadznak, poručujem da opstanu. Zabeleženi su slučajevi da je nadznak nepobitno utvrđen tek posle tridesetak dana. Oni koji su tako prošli kažu da su se silno mučili, ali da se na kraju isplatilo.

Nastaviće se…

$#$

2 komentara na temu “Horoskop Diotalevi-SP: 4. Grupe znakova”

  1. baš mi je drago da je sve u relaciji.

Komentari su onemogućeni.