Upoznavanje sveta, godina CXXIV (1)

“Članstvo našeg Društva neće biti ograničeno na profesionalne geografe , već će uključiti što veći broj onih koji, kao ja, žele da promovišu istraživanja drugih i da šire znanje… kako bismo svi saznali više o svetu u kom živimo”
Gardiner Greene Hubbard

Gardiner Habard, čovek koji je omogućio da upoznamo svet.Na današnji dan, 13. januara 1888. godine, a i tada je bio petak, osnovano je Društvo National Geographic, na inicijativu Gardinera Habarda, advokata i filantropa. Logično, Habard je bio i prvi predsednik Društva, ali i suosnivač i predsednik kompanije svog zeta Grejema Bela, što neće biti bez uticaja na Društvo.

Pod Habardovim vođstvom, 33 muškarca se okupljaju u klubu “Cosmos”, u Vašingtonu, na tadašnjem skveru Lafajet, preko puta “Bele kuće”, kako bi razmotrili “svrsishodnost osnivanja društva za produbljivanje i širenje geografskog znanja“.

Evo i teksta sa pozivnice:

Dear Sir: You are invited to be present at a meeting to be held in the Assembly Hall of the Cosmos Club on Friday evening January 13, at eight o’clock for the purpose of considering the advisability of organizing a society for the increase and diffusion of geographical knowledge. Very respectfully yours, Gardiner G. Hubbard

meltzoff-founders-painting-thumb-425x303Postoji slika, danas u glavnoj zgradi Društva, naslikana 1963. godine povodom 75 godina od osnivanja. Na njoj su prikazani osnivači Društva u klubu Kosmos, ali znatno starji nego što su bili 1888. godine. Slikar Stenli Melcof je očigledno koristio razne fotografije kao predloške, ali je ostavio vredan dokument. Za one koje to bude zanimalo, evo i identifikacije učesnika i aktera sa slike:

wentzel1b1) Charles J. Bell 2) Israel C. Russell 3) Commodore George W. Melville 4) Frank Baker
5) W.B. Powell 6) Brig. Gen. A. W. Greeley 7) Grove Karl Gilbert 8) John Wesley Powell
9) Gardiner Green Hubbard 10) Henry Gannett 11) William H. Dall 12) Edward E. Hayden
13) Herbert G. Ogden 14) Arthur P. Davis 15) Gilbert Thompson 16) Marcus Baker
17) George Kennan 18) James Howard Gore 19) O. H. Tittmann 20) Henry W. Henshaw
21) George Brown Goode 22) Cleveland Abbe 23) Comdr. John R. Bartlett
24) Henry Mitchell 25) Robert Muldrow II 26) Comdr. Winfield S. Schley
27) Capt. C. E. Dutton 28) W. D. Johnson 29) James C. Welling 30) C. Hart Merriam
31) Capt. Rogers Birnie Jr. 32) A. H. Thompson 33) Samuel S. Gannett

Nastaviće se…

3 komentara na temu “Upoznavanje sveta, godina CXXIV (1)”

  1. Na Habardovoj fotografiji uočavamo bradu i knjigu. Njihov međusobni položaj govori da knjiga nije čitana, jer brada nije savijena. A to znači da je knjiga prisutna samo radi fotografisanja. Zato odajem priznanje mnogopoštovanom gospodinu Habardu, jer od svih mogućih poza za fotografisanje (za detaljnije informacije obratite se žutoj štampi – ako danas uopšte postoji štampa druge boje), odabrao baš – čitalačku.

  2. Upravo ovakvom nestom sam se ponadao kada sam se pre par nedelja, posle cirka 40 minuta cekanja prevoza po mecavi i potom gacanja po dubokom snegu, dokopao kupindovca sa primerkom prvog broja NG Srbija, ali liste osnivajucih clanova u njemu nema (casopisu to jest, mada unutrasnjost prodavca nisam proverio…). Veoma je lepo videti da se urednik potrudio da tu listu objavi. Hvala
    [sada je samo pitanje kroz kakvu prasumu cu morati sebi da prokrcim put da bih stavio ruke na “Misterije Maja”, jedini specijal koji nemam i jedini koji NGS nema u zalihama :]

Komentari su onemogućeni.