31. mart: razne godišnjice u rock’n’rollu

Opet gomila raznih rođendana i godišnjica na današnji dan. Zaista bi bio red da ih pomenem, kad sam već saznao za njih zahvaljujući nekim dobrim ljudima.

Da počnem time što juče nisam stigao da pomenem rođendan Erica Claptona: 30. marta je napunio 67. Nikad nije kasno da mu čestitamo, zar ne?

A današnji dan, pun kao oko.

– * –

Na današnji dan 1949. godine, kompanija RCA Victor je promovisala gramofonsku ploču od sedam inča koja se okreće 45 puta u minutu. Možda vam to danas liči na trivijalan podatak, ali revolucija koju je taj format izazvao je bila od presudne važnosti za ono što je uskoro došlo… Ne manje nego radiju, rock’n’roll za svoju popularnost duguje singl ploči i džuboksu, spravi koju je imao svaki lokal u Americi koji je držao do sebe.

– * –

Na današnji dan 1909. godine, Gustav Mahler je prvi put podigao dirigentsku palicu pred orkestrom Njujorške filharmonije.

Zašto me tako gledate? Ako ne prihvatate činjenicu da je Maler jedan od pravih preteča progresivnog rocka, ja vam ne mogu pomoći.

– * –

Na današnji dan 1955. godine, rođen je Angus Young, gitarista grupe AC/DC. Angus je veliki baja i važan gitarista rock’n’rolla, jedan od onih koje ne morate voleti, ali morate poštovati. Prvi razlog je taj što nema foliranja i nema prevare niti je u karijeri grupe AC/DC prevare ikada bilo. Čak ni to Angusovo teatralno oblačenje u školsku uniformu nije foliranje, nego samo ikonografija. Sve sa padanjem kape sa glave u prvim sekundima svake žive svirke.

Slobodni ste da se zapitate zašto 30.000 ljudi na travi ovog stadiona skaču kao jedan. Ali, ako se zaista to pitate, upravo tad nije moguće da vam se to objasni.

– * –

Na današnji dan 1958. godine, objavljen je singl “Johnny B. Goode“. Zahvaljujući (i) toj ploči, Chuck Berry je bio prvi crni muzičar ranog rock’n’rolla koji je uspeo konačno da prodre do bele publike i da ostane na poziciji koju je zauzeo. Ostaće zabeleženo i to da je tekst bio cenzurisan: colored boy je promenjeno u country boy da bi pesma uopšte mogla da stigne na radio-talase.

Danas je ta pesma arhetip: to je jedna od deset muzičkih fraza koje su uobličile muzički stil rock’n’rolla. Za sva vremena.

– * –

Na današnji dan 1971. rođen je Ewan McGregor, škotski glumac. Oprostićemo mu što je prihvatio da igra u onoj Lukasovoj prdačini samo zato što je posle dao sebi dve godine odmora, pa se vozao motociklom po svetu. Ali ne pominjem ga zato, pa čak ni zbog toga što je bio glavni glumac u filmu Trainspotting (mada, slušaj – trebalo je preživati svašta u tom filmu). Nego sam se setio jednog od najboljih muzičkih kolaža koje sam ikad čuo – onog u filmu Moulin Rouge:

Ovde mora da padne digresija. Nije godišnjica, ali baš me briga: kad pomenem ovaj film, ja pomislim na najbolji mashup iz nekog filma kojeg mogu da se setim. Slušaj pažljivo… Ali tek danas u pet popodne…

– * –

Na današnji dan 1978. godine, objavljen je album London Town grupe The Wings. Nikad ih nisam voleo dovoljno da bih kupovao nosače zvuka, ali ovaj album dobro pamtim iz vremena kad se pojavio. Bio je blagodet za uši posle svog onog hajpa sa disko muzikom koju su ljudi, iz meni neobjašnjivih razloga, voleli da slušaju i van diskoteka.

– * –

Ne mogu da odolim: danas je godišnjica rođenja Borislava Stankovića, pisca koji nije pripadao rock’n’roll provenijenciji (nema veze što je živeo pre tog vremena; ima rockera i u petnaestom veku, pročačkajte malo pa ćete ih naći). Međutim, možda bi se i Bora danas složio da bi neke folklorne teme o starom Vranju bilo najlakše ispričati kao rock-opere.

$#$

Komentari su onemogućeni.