Fotografija dana, 13. mart 2012

Postoje fotografije na kojima se vidi sve ono što biste želeli da vidite. Ama, ne bojte se: nisam dostigao taj nivo. Bar zasad, to jest…

Baš se nešto mislim: kada bi mi jedina inspiracija za fotografisanje bila ona koju nađem pregledajući brda sjajnih fotografija na netu, mogao bih još godinu da sastavim slikajući bez brige o temama…

Natrčao sam na kolekciju apstraktnih fotki, urađenih tako da su flagrantno mutne u potpunosti. I nisam mogao da se odvojim od njih dugo. A onda, zgrabio sam fotoaparat i potražio šta bih mogao da uradim na tu foru.

Odlučio sam sledeće, brzo: slikaću miša na stolu, iz ruke i bez blica. Taj miš je delimično proziran, pa probija crvena boja iz njega. Turiću ISO 400, maksimum na mom aparatu, unapred znajući da će to izazvati katastrofalan šum (u praksi, za obične fotke, ta osetljivost je neupotrebljiva na mom G6). I pomeraću aparat tokom ekspozicije, trudeći se da napravim ravnomerno kretanje; to je lakše izvesti pravilno nego da mirujem pola sekunde ili čak celu sekundu. Dobijeni rezultat ću proterati kroz obradu koja će da prenaglasi boju i kontrast. Verovatno ću dodati i krupno zrno, da zamaskiram proizašli šum.

Plan je bio odličan, uz samo jednu nedostajuću sitnicu… Trebalo je napraviti iole zanimljiv snimak, takav da se bar nekome zakači za pogled. A ta sitnica je takva da može da upropasti celokupnu zamisao.

Sesija je trajala deset minuta, sa par pauza da opet promislim, jer nije išlo kako sam zamislio. Pomerao sam aparat ulevo, udesno, 45° ulevo ili udesno oko vertikalne ose (slikao sam odozgo), pa sam pomerao aparat ka mišu, od miša… Probao sam čak i da radim sa odloženim blicem, ali to nije išlo… Željeni kadar sam dobio posle dvadesetak ekspozicija.

Fotografija dana za 13. mart 2012.

Izrez je osrednji, skraćeno je na oko 60-70% od dužine stranica (pride smanjenje za ovo objavljivanje). Ne znam šta ćete vi ovde videti (ako išta i vidite), meni miš liči na neku žgadiju koja pliva u vodi.

Znate šta? Veoma sam zadovoljan, jer sam dobio nešto što je potpuno u okvirima zamisli, a nije trivijalno. Štaviše, nije bilo lako. Mišn akomplišd. Hot smile