(Slomljeno) srce od zlata

Razne godišnjice rock’n’rolla ovih dana. Deder, da prelistamo neke od njih, zahvaljujući uvek budnom FB prijatelju koji objavljuje ovakve informacije na svom profilu. Taman za nedeljno veče.

Na jučerašnji dan 1956. godine, kompanija RCA Records je objavila oglas na pola strane časopisa Billboard u kome veli: Elvis Presley is the new singing rage. Što bi rekao jedan moj drug: pesnicom u čelo, pa ko ostane na nogama, moći će da priča unucima o tome…

– * –

Juče se navršilo 39 godina od objavljivanja albuma The Dark Side of the Moon, magnum opusa grupe Pink Floyd i jednog od kapitalnih dela ukupne muzike dvadesetog veka. Neprekidni boravak u US Top 200 je najduži u istoriji svih top lista: od 1973. do 1988. godine, ukupno 759 nedelja. Ako se ignorišu prekidi, onda je ukupni boravak u Top 200 premašio 1500 nedelja. Pade mi na pamet i ona teza o sinhronicitetu između tog albuma i filma The Wizard of Oz (proverite sami), ali da pogledamo kako je to kasnije interpretirano u živoj verziji najbolje vokalne ekstravagance sa albuma. Pogodite ko je plavuša koja prva peva. Hint: prirodno je crnka.

– * –

Danas je tačno četrdeset godina kako je album Harvest Neila Younga dospeo na prvo mesto top lista u SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na tom albumu, četvrtom po redu u solo karijeri Velikog Mahera, nastupa elita: Jack Nitzsche i njegov bend, a pevaju James Taylor, Linda Ronstadt, David Crosby, Graham Nash i Stephen Stills. Harvest je bio najbolje prodavana ploča 1972. godine; slušamo najvažniji singl sa tog albuma.

– * –

Na današnji dan 1978. godine, singl Wuthering Heights neverovatne Kate Bush dospeo je na prvo mesto top liste singlova na Ostrvu. Neka ostane zabeleženo da je mala Kate imala nepunih petnaest kada je napisala tu pesmu; i da je imala ludu sreću da je Ricky Hopper, kućni prijatelj njenih roditelja, odneo kasetu sa tom numerom Davidu Gilmouru, koji je učinio sve što pametan čovek može da uradi da svet sazna za Kate Bush – i to tek kad postane punoletna.

– * –

Danas je rođendan Nine Hagen, najveće ludače u istoriji nemačke punk-rock scene. Vežite se i pustite glasno.

– * –

Za sve ove informacije ostajem zahvalan Branislavu (Brianu) Rašiću, legendi rock fotografije i svom virtuelnom prijatelju na fejZbuku, koji neverovatno agilno izveštava o zanimljivim datumima rock provenijencije.

$#$