Jedna na dan (13): 13. april 2012.

Ama, tek što je bio 13. april. Nisam odavno dočekao zoru budan…

Ne može čovek da pobegne sam od sebe: ja sam noćna ‘tica po prirodi. Čim se ukaže mogućnost, to jest kad nema nekih pritisaka na poslu, ostajem dugo budan. Nekad sam redovno dočekivao jutro budan. A protekle noći, začitao sam se nešto i baš mi se nije dalo da prekidam. Kad sam ustao da se spremim za spavanje, kroz venecijanere sam video neke čudne boje. Reagovao sam impulsivno i uslikao istočno nebo uoči izlaska sunca. To je izgledalo ovako:

Jedna na dan, 13. april 2012: zora rudi

(Pogledaj veću fotografiju)

Slikanje silueta uopšte nije neki težak posao kada se svetlo nalazi iza objekta. Na slici ćete prepoznati dimnjak  i zid komšijine kuće, kao i drvo oraha u drugom planu; to često slikam, a prošli ciklus sam čak započeo tom slikom (doduše, dnevnom).

Rekoh, reagovao sam impulsivno. Navio sam mašinu na ISO 1600, izmerio svetlo, video da je jarko, kompenzovao svetlo za –2 eV i dobio kadar iz ruke. Blenda je ostala na f/7.1 od prethodne večeri, kad sam nešto eksperimentisao; srećom, bilo je dovoljno svetla, ali je bilo i previše šuma.

Presuda: mišn NOT akomplišd. Camera Thumbs down Od gotovog sam napravio veresiju. Bio sam lenj da uradim kako treba. Najgore od svega: znam šta treba da se uradi i i nisam to uradio. Trebalo je da uzmem stalak i spustim osetljivost na ISO 200, uz blendu f/11 zbog očuvanja maksimalne oštrine; bila bi to ekspozicija od možda jedne petine sekunde, dovoljno za oštru i pravilnu ekspoziciju; tada se ne bih se mučio sa problematičnim šumom na slici. Bilo mi je mrsko da uradim jednominutnu pripremu koja bi napravila razliku u postupku. Sad kad gledate fotku ovako, 640 piksela široku, sve dođe svejedno. Da vidite punu veličinu fotke u ovom i onom slučaju bez naknadne obrade, bilo bi vam sve jasno, jer razlika bi bila velika.

U suštini, kompenzovanje grešaka umanjenjem fotke na polovinu (po jednoj dimenziji; na četvrtinu po površini) uobičajena je tehnika u današnje vreme, posebno kod novih malih fotoaparata koji imaju duplo više piksela na senzorčiću nego što to ima smisla. Ja više nemam potrebe to da radim – osim kad se pokažem kao lenština, što je bio slučaj.

Phui. Idemo dalje. Green with envy

3 komentara na temu “Jedna na dan (13): 13. april 2012.”

  1. Тај петак је био феноменалан за фоткање, небо чисто, облаци природни, дивота једна. Једино ми је криво што при проласку кроз Михајлово нисам стао и изашао из кола, него покушао нешто у трку, и наравно да сам добио срање у колору.

    Види ово, нема везе колико је кичерозла, нисам одолео :).

    Каже госпоја да сам се нешто много дао на сиграње с фотографијом откако ми се поново основао клуб, ал’ кад види како јој лепо изгледа башта на сликама, све ми опрашта.

  2. Niko da primeti najžešću grešku koju sam napravio, a što se može izvući iz komentara o tome šta sam radio…

    Da ne pravim kviz od gluposti: stavio sam ISO 1600, bilo je presvetlo, i umesto da spustim osetljivost na ISO 400, kompenzovao sam svetlo za dve blende. Kad kreneš da grešiš, onda baš grešiš.

    1. Бдење до зоре се рачуна, парадоксално, у сумрачна стања. Велика је ствар и то што си скинуо поклопац са сочива, а све преко тога је чист ћар :љ

Komentari su onemogućeni.