Jedna na dan (15): 15. april 2012.

“Pa šta ako pada kiša”, reče Jasna u subotu popodne, “nije valjda da ne možeš da fotografišeš po kiši?” Ne mogu, ne da mi se bez zaštite. Preskupa je to igračka da je iznosim na kišu.

I tako, propade mi prethodnog dana sesija kojoj sam se nadao, da ne kažem da sam je planirao poslednjih nedelju dana. Ama, izvešću tu šetnju periferijom ovih dana, pa šta god bilo, ama neka i kiša. A Vaskrs, dan za dembelisanje – fotke iz Mokrina su odveć trivijalne da bih ih birao za projekat “jedna na dan”. I tako, eto prilike da se pozabavim fotkama iz šteka. Jedna takva beše zamišljena još odavno, kad sam spazio mogućnost te kompozicije:

Jedna na dan, 15. april 2012: Veliki i mali

(Pogledaj veću fotografiju)

Objekat u drugom planu je, naravno, telekomunikacioni toranj koji pripada, uh, Pošti ili Telekomu, šta ja znam, nekada PTT beše jedna firma. A krovni stub za naponske kablove na krovu ambulante za plućne bolesti odavno više nije u funkciji, jer se sada prilikom rekonstrukcije uvode podzemni kablovi. Kombinacija je blesava do bola i nisam mogao da odolim: ovo sam slikao u četvrtak popodne.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Doduše, baš i nije bio neki osobito težak zadatak. Jedino je trebalo da se setim da napravim malo komotniji kadar: dosta velik ugao pod kojim sam držao fotoaparat aftamacki je značio da će doći do distorzije. To meni ne smeta u opštem slučaju, nego baš benasto izgleda kad nema ničeg više u kadru, a dve vertikale padaju jedna ka drugoj. Kad sam ispravio to nagnuće, sve je došlo na svoje.

Posebno zanimljiv zadatak koji sam morao da rešim: da mi se ne nakači neki Ilija Čvorović i prijavi me policiji što slikam strateški važne objekte. I da vidite, bio je jedan čiča koji me je pola ulice pratio i gledao šta radim, dok sam obilazio oko bloka i slikao toranj iz raznih uglova. Nije se ništa desilo, verovatno sam mu dosadio posle pet minuta. Ili je možda primetio da se uopšte ne krijem, nego sam jednog časa čak stao na sred kolovoza i slikao odatle… Gotovo je nepojmljivo u vremenu u kom živimo, ali svetom i dalje hodaju oni koji misle da neko ko se kreće ulicom sa fotoaparatom u rukama predstavlja opasnost po državnu bezbednost. Cija, snajka, cija. Upropastili su pola sveta. Call me Black Sheep

Idemo dalje. Smile with tongue out

1 komentar na temu “Jedna na dan (15): 15. april 2012.”

  1. Гле, две бежичне мотке у истом кадру 🙂

Komentari su onemogućeni.