Jedna na dan (9): 9. april 2012.

Sveži radovi iz atara, uhvaćeni u poslednjem satu sunčanog vremena…

E, pa najzad sam uradio ono što sam se nadao da izvedem još prošlog vikenda, pa mi vreme nije išlo na ruku. Izgledalo je da će nebo biti zanimljivo tokom zalaska Sunca i tako sam odlučio da gonim zanimljivo nebo. Nadao sam se bar jednoj zanimljivoj fotografiji, a ispalo ih je više. No, jedna baš iskače, jer me podseća na naslovnu stranicu jednog izdanja časopisa Digital Camera World iz vremena kad sam bio pretplatnik.

Jedna na dan, 9. april 2012: Pejzaž

(Pogledaj veću fotografiju)

Ovo je tema koja očigledno počiva na granici kiča; no, igranje kosim prirodnim svetlom je preveliko iskušenje kada su oblaci ovakvi. Boje se mešaju, dobijam prirodne gradijente i samo je potrebno da se pozabavim sa malo kompozicije da bih učinio scenu zanimljivom. U ovom slučaju, to je lokalni dalekovod: stao sam pored jedne bandere, a u pravcu druge tako da se sve ostale preklope (detaljnije ćete videti na slici od 2400 piksela). Što se dinamike tiče, uzdao sam se u mogućnosti fotoaparata u kombinaciji sa spasavanjem u Lightroomu. Boga mi, to spasavanje je moralo da bude malo ozbiljnije. Nisam se najbolje snašao – osim što sam znao da moram da napadam malim otvorom blende kako bih usaglasio oštrinu.

Presuda: mišn JEDVA akomplišd. Camera Thumbs down Thumbs up Jeste, od sedamdesetak sačuvanih fotografija petnaestak je vredno dalje obrade. ali, svaku fotografiju sam morao da spasavam, nije bilo nijedne na kojoj nisam morao da intervenišem. Pokazalo se da sam grešio sa ekspozicijama, a pokušaj pripreme HDR materijala je završio neslavno (osim što sam mogao da biram koju fotku ću obrađivati, što i nije tako loše). Trebaju mi još neke sitnice za terenski rad koje sad nemam, kao što su ND grad filter i polarizacioni filter. Ali, ajde-de, zasad može i ovako.

Ovoj temi ću se vratiti uskoro.

4 komentara na temu “Jedna na dan (9): 9. april 2012.”

  1. brate slatki, ja ostao bez teksta. napravio si fotku koja čini da želim da odem na mesto koje si prikazao – izgleda kao vrata koja si odškrinuo, samo treba napraviti jedan korak, i tamo sam. ti traži dalje greške i probleme, zovi ovo kič ili štagod, ali ako je ovo mišn jedva akomplišd, onda je moj volabular jaaaako ograničen.
    mislim da ako tražiš bolje od ovoga onda moraš da budeš profesionalni fotograf, tako da ovde negde treba da ozbiljno zakočiš i razmisliš šta zapravo tražiš od fotografije: uživanje ili novce.

    EDIT. poruka lične priode gospođe babović:

    Ja bih postavila komentar ali sam ostala bez teksta. Možeš slobodno da kažeš Grbi da je uspeo ono sto su do sada uspeli samo zubari i anesteziolozi: Da ućutka tvoju ženu!

    1. Samo trenutak, brate Miloše. Ne bih želeo da ono “jedva akompolišd” ostane nerazjašnjeno. Ja nisam neki koji je sklon da izigrava lažnu skromnost, nego se trudim da stvari imenujem pravim imenom – začuđujuće koliko problema se ili izbegne ili brzo reši kada tako činiš.

      Kao prvo, prevashoni cilj misije “jedna na dan” jeste da naučim nešto. Koincidentno ili ne, posle prvog ciklusa i kratke pauze, u novu misiju sam krenuo sa novim sokoćalom, spravom koja eliminiše brojna tehnička ograničenja kojima sam ranije bio izložen i prevazilazio sam ih kako sam znao i umeo. Ideja je da ovladam tom spravom do mere da ne moram više da se apsolutno pouzdam u postprodukciju. Greške koje sam načinio u jučerašnjoj sesiji su brojne i ozbiljne. E, zbog toga je jedva akomplišd: to ne sme da se dešava; ako mi se bude ponovilo, to će značiti da je bilo not akomplišd.

      Što se ove fotke tiče: ja već znam da sam je potrefio, kao što znam i to da se bez postprodukcije ne može izvesti efekat ovako ujednačenog rasporeda svetla. Takođe, moj osećaj za estetiku veli da tu ima i nečega što prevazilazi puko poigravanje sa jeftinim osećajima. Pravi hepek na najboljim fotografijama je uvek neka sitnica, čak nešto što ne primećuješ iz prve; to ovde imamo u vidu dobre geometrije žica dalekovoda. Iskreni ljubitelj kiča bi se potrudio ili da izbegne te žice ili bi radila alatljika za kloniranje u Photoshopu…

      Gospođi Babović iskreni pozdrav i moj duboki naklon. Ali šta bi bilo kad bi videla gomilu fotografija među kojima bi ova moja teško uspela da se nađe (ali radim na tome). Pokušajte na portalu 1x.com

      I kao što rekoh: idemo dalje. To je imperativ.

  2. Ohoho, dragi gledaoci. Gledajući fotku doživih šok od ljepote. “Nastavite sa čitanjem” ti je bljak-opusti se malo.

Komentari su onemogućeni.