O veštini i kreativnosti

Erik Christopher ZeemanCitat dana dolazi od matematičara koji je video poeziju u teorijama, koji je stvorio i dao svetu teoriju čvorova, teoriju dinamičkih sistema, čak i teoriju čije ime ne umem da prevedem. A šta je to spram teorije katastrofe, spektralnih sekvenci, geometrijske teorije singulariteta i činjenice da je zbunio i naše i njihove na univerzitetu u Kembridžu, radeći to toliko šarmantno da su ga svi zavoleli.

 

Tehnička veština je ovladavanje složenošću.
Kreativnost je ovladavanje jednostavnošću.
Erik Christopher Zeeman

 

Ova izjava mi se zabola u mozak i ne pušta. Koncidentno, na jednom blogu posvećenom veb dizajnu, nedavno sam pročitao misao kako se idealnim dizajnom bilo čega smatra ona faza u razvoju kada ništa više ne može da se oduzme. E, a onda sam našao i neke sjajne fotografije prostora u kojima je jedan jedini objekat funkcionisao perfektno čak i ako su proporcije bivale čudno narušene, a glavni objekat čudno sitan. Zašto je uspevalo? Zato što na fotografijama nije bilo više ničega.

Izvesno, razumeli ste o čemu razmišljam. Ima veze sa sinoćnom fotografijom. Znam šta mi je činiti. Idemo dalje, vidimo se tamo.