Google u slavu Faberžea

Danas je 166 godina od rođenja jednog od najpoznatijih juvelira u istoriji i Google je tim povodom objavio prikladan doodle.

Peter Carl Fabergé (1846-1920) bio je poreklom Hugenot, pripadnik francuske protestantske crkve. Kada je nastupio novi talas progona na protestante posle francuske buržosaske revolucije, njegovi preci su pobegli na istok. Tako je Peter Faberže rođen u Sankt Peterburgu, gde je otpočeo školovanje. Zanat juvelira je učio u Drezdenu , ali vrhunac u svojoj karijeri je ostvario u rodnom gradu, najpre učestvujući u kapitalnoj rekonstrkciji Ermitaža, a potom postajući i zvanični juvelir carske porodice Romanov.

Faberžeova jaja

A porodica Romanov beše najbogatija dinastija na svetu potkraj 19. veka. Smatra se da se u rukama ili pod neposrednom kontrolom poslednjeg ruskog cara Nikolaja II u trenutku preuzimanja prestola nalazilo oko trećine ukupnog svetskog bogatstva. A ko je toliko bogat, mora da bude i besan. Još je car Aleksandar III, otac Nikolaja II, prvi put naručio zlatno uskršnje jaje od Faberžea za Uskrs 1885. godine. I tako je počelo, jer car Nikolaj II je nastavio tradiciju svog oca: svakog Uskrsa, poklanjao je po jedno dragoceno jaje supruzi, carici Aleksandri Fjodorovnoj, i majci, Mariji Fjodorovnoj.

Napravljeno je ukupno 50 jaja (doduše, postoje još dva koja se smatraju nezavršenim). Danas se ne zna gde se nalazi osam jaja; od ostalih, osam se nalazi u vlasništvu porodice Forbes, deset u riznici u moskovskom Kremlju; pet se čuvaju u virdžinijskom muzeju lepih umetnosti u Ričmondu; tri su u posedu britanske kraljice Elizabete II; ostala jaja su u kojekakvim privantim kolekcijama u Sjedinjenim državama, Švajcarskoj i Monaku.

Vrednost Faberžeovih jaja je velika – kako u zanatskom i umetničkom smislu, tako i kada je reč o materijalima koji su korišćeni (zlato, platina, najplemenitiji dragulji). Kada se neko Faberžeovo jaje pojavi na aukciji, to je planetarni događaj; a cene koje se postižu su reda 18-24 miliona dolara po komadu (informacija iz 2004 – danas je sigurno i više). Živo me zanima koliko bi koštalo jedno od “osam izgubljenih” kada bi bilo nađeno i pojavilo se na aukciji. Besni ljudi nemaju problem da potroše ni milijardu dolara na nešto što može da se proturi kroz razne telesne otvore.