Jedna na dan (29): 29. april 2012. (retroaktivno)

A onda smo sišli s puta u nekoj zabiti, pa išli do kraja puta, a kad je nestalo puta, nastavili smo pešice kroz šumu, preko brda…

Jasna i ja volimo da tumaramo Srbijom, pa koristimo prigode da vidimo nešto što se ne može videti svaki dan, pogotovo kada je reč o mestima koja nisu usput. U Negotinu smo popili kaficu sa princes-krofnom prošle godine, ali od Negotina ka Kladovu ide samo ko mora. A ovog puta smo baš tuda, pa smo prošli Brzu Palanku, pa onda skrenuli ka manastiru Vratna. A nedaleko odatle, u kanjonu reke Vratne, nalaze se Vratnjanske Kapije, prirodni fenomen koji treba da vidite svojim očima. Ovo napominjem upravo pre nego što vam pokažem ovu fotografiju:

Jedna na dan, 29. april 2012: Velika prerast

(pogledaj veću fotografiju)

Da, pogledaj veću fotografiju. Dao sam sebi u zadatak da nekako predstavim tu grdosiju od prirodnog luka i jedva sam uspeo. Ta tufnica na slici je Jasna°, u sredini slike je i tu nema distorzije zbog širokog ugla u objektivu. Kako veli Vikipedija, Velika prerast ima otvor širok 23 metra i visok 26 metara, a svod iznad otvora se pruža uvis još 30 metara. E, zbog tih 30 metara koje ne vidite na ovoj slici, presuda mora da bude stroga.

Presuda: mišn not akomplišd. Camera Thumbs down Kad praviš umetničke slike, pravi ih. Kad praviš razglednice, pravi ih tako da se vidi sve što je važno. Ja, zapravo, imam sliku cele Velike prerasti, ali je toliko pretrpana drvećem u prvom planu da to izgleda odveć ružno; ovo je jedna od retkih fotki sa tog mesta gde sam mogao da uhvatim koliko-toliko čist kadar. To nije bilo dovoljno. Možda sam mogao i bolje. Ovo “možda” je drugi razlog za “mišn not akomplišd”: ili znaš ili ne znaš šta si mogao da uradiš. Bolje je kad znaš. A meni je duša bila u nosu od pentranja i nije mi bilo do velikog istraživanja. Eto ti ga vraže, baš sam mogao bolje da iskoristim priliku.

Međutim, ja sam to video. Preporučujem svakome da ode tamo i vidi svojim očima.

________
° “Je l’ ti to mene mećeš na blog? Ama, jesam li ja rekla da… A, šta? A, pa dobro onda ako je za potrebe proporcije. Sreća da sam bila u crvenim pantalonama, pa se primećujem na slici. Kaži tamo da sam visoka 168 cm, da ne misle da sam tamo neki patuljak…”