Jedna na dan (53): 23. maj 2012.

Kažu da je Bah pisao etide samo kao vežbe svojoj deci, bez ikakve posebne namere. Eh, da sam taj nivo, gde bi mi bio kraj. Ipak, etida…

Opet raskorak, ovog puta mojom krivicom. Makar se desilo da sam bio u izviđanju do mesta koje je uvek zanimljivo za foto-lov u zlatni sat. Međutim, to izviđanje se desilo bez fotoaparata. A onda sam se setio da sam čeprkao nešto po meniju fotoaparata, pa uslikao par scena na svom radnom stolu. Taman sam čitao nešto o split toning efektu i ubrzo se rodila ideja o zadatku… Kamo sreće da ovakve stvari radim češće:

Jedna na dan, 23. maj 2012: split toning exercise

(pogledaj veću fotografiju)

Dakle, zadadoh sebi zadatak: poigraću se tehnikom podeljenih boja i usput pokušati da napravim nešto, bilo šta što može postati zanimljivo ponekom gledaocu. Krajnji cilj bi bio u pokušaju da ovladam tehnikom kombinovanja dve ili tri boje koje u različitim nijansama opstaju na slici i daju nekakvu prostornost.

Igranje je trajalo samo pet minuta: najpre sam skinuo sve boje osim crvene i plave; onda sam plavu gurnuo ka ljubičastoj; i najzad sam sveo scenu na svetle tonove u sepiji, a tamne u crvenoj. I to se pokazalo kao uspešno, jer su detalji posebnih boja privukli pogled. Tehnika može da se koristi za ozbiljan pristup, sad znam kako se to radi, a varijacije nijansi kojima raspolažem garantuju priliku.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Da, scena je do zla boga trivijalna, ali ovde ja dižem tegove, a ne vi. Just kidding Glavni junak na slici je moj stari G6, fotoaparat kojim sam vas maltretirao tokom prve godine života Suštine pasijansa i koji će još poslužiti iako je sad u penzionerskim danima.

Idemo dalje. Sve se nadam danu kad ću konačno stići da prošetam.

2 komentara na temu “Jedna na dan (53): 23. maj 2012.”

  1. Fantastično!
    Molim te, samo, da se sledeći put malo bolje pripremiš. Slikaš tupu olovku, mislim stvarno nema smisla, šta će ljudi pomisliti.

    1. E, vidiš… To me je podsetilo šta bi moglo da se iskoristi kao tema večeras.

      Nego, radio sam neke testove juče. Rešio sam da nabavim cloes-up flter (tj. optički adapter za makro snimanje). Kad nabavim to, populacija je nagrabusila.

Komentari su onemogućeni.