Jedna na dan (59): 29. maj 2012.

U danu koji je za mnom,  naučio sam da HDR i nije tako bitan. Šteta. Vladan je taman počeo da se zgražava nad mojim blasfemičnim istupom…

Kada fotografišete tako da se svaka fotografija zabeleži u RAW režimu, raspolažete rezervom u kasnijoj obradi koja drugačije, u formi JPG slikanja, više nije raspoloživa. Iz mraka se izvuku detalji, svetle zone se ukrote, boje se podese prema potrebi ili nameri i fotka na kraju ispadne bolja nego da je slikana kao JPG. Cena je nešto malo više izgubljenog vremena, ali je rezultat primeren. I HDR nije potreban. Evo, gle:

Jedna na dan, 29. maj: Drvo u zalasku sunca

(pogledaj veću fotografiju)

Uporedio sam HDR snimke nastale od po tri ekspozicije sa izabranim snimkom od ta tri i proanalizirao ih. Jeste, HDR daje više snage, ali uz cenu značajno većeg utroška vremena. Pitanje je glasilo: ako izaberem jednu od tri ekspozicije ispucavane različitim otklonima, pa je obradim samo u Lightroomu, mogu li da dobijem uporediv rezultat za kraće vreme?

Evo uporedivih rezultata: levo je ova fotka odozgo, koja nije HDR; desno je klasični HDR, fotka koja je posle spajanja prošla istu naknadnu obradu:

Levo je obična obrada, desno je HDR. Rezultat je jasan.

Jedina prednost HDR fotke je što ima izvučenu zelenu boju lišća, dok sam to na levoj slici morao da “spasavam”. Tu plavu boju sam indukovao na obe slike, ali HDR je otišao u nešto neprirodno. Mogao sam da se otarasim tog plavkastog odsjaja na levoj slici, dok HDR nema taj efekat. Pa dobro, hajde da primetimo: večernja slika valja da je malo tamnija. Meni je po volji non-HDR fotka.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Šta god ja radio, pokazaće se da su primitivne tehnike najefektnije. Poigrao sam se HDR tehnikom, potrošio više vremena čekajući da računar obradi sklop nego što sam proveo odlučujući i menjajući parametre izabrane fotke. Da bi bilo još gore, na kraju sam dobio gori rezultat nego iz prirodnog izbora.

Naravoučenije: HDR je igrarija kojoj u praksi pravljenja pejzaža nema preke potrebe, mada se i sa tom tehnikom postižu legitimni rezultati. Najzad, imam deset uporedivih rezultata (doduše, sa slobodnim odlučivanjem o mnogim detaljima u toku dve nezavisne obrade) i sad znam da HDR nije za mene. Isterajte pravilnu ekspoziciju u RAW režimu i vozite do mile volje.

Toliko od mene.