Tom Joad, duh promene

Danas slušamo vanserijsku izvedbu jedne od najboljih angažovanih pesama u opusu Brucea Springsteena. “Ghost of Tom Joad” je naslovna numera albuma iz 1995. godine koji je, koliko se sećam, prošao ispod radara u ono vreme… Ali zamalo. Poslušajte ovu izvedbu sa spektakularnog koncerta povodom 25 godina institucije The Rock’n’roll Hall of Fame, održanog u oktobru 2009. Tokom te dve večeri, svi izvođači su zvali goste na scenu. Gazda je, između ostalih, pozvao jednog od najinteresantnijih gitarista današnjice.

I Gazda je tih nejasnih devedesetih godina štogod vozio ispod radara, a već nekoliko godina nije mogao da se odluči kako dalje da se ponaša spram Amerike. Kao praziluk-patriJota? Kao cinični pesnik koji i dalje neuspešno imitira Boba Dylana? Kao testosteron-maneken koji i dalje svira šestočasovne koncerte bez obzira na veličinu publike? Ili možda kao romantični vagabund koji peva sindikalne pesmice, ali se ne vozi kroz preriju u teretnom vagonu kao Woodie Guthrie, nego u kabrioletu od 4500 kubika dok ga debeli novčanik žulja u zadnjem džepu umašćenih farmerica?

Ne: folk-rock može da proizvede i dobru gitarošku muziku ako si spreman da se odrekneš kompromisa. Takvi momenti su najsvetliji u Springsteenovom opusu; Ghost of Tom Joad je logični post festum albuma Nebraska i time sam sve rekao. A svaka slučajnost sa čuvenom pesmom “The Ballad of Tom Joad” koju je Woody Guthrie spevao na osnovu kultnog Stajnbekovog romana The Grapes of Wrath – sasvim je namerna.

Tom Morello je vanserijski gitarista i neko ko NAJZAD čini nešto zanimljivo sa instrumentom u rukama. Čovek svira glavom i srcem, a to je vredno svakog poštovanja, a kamoli pažnje. Pronjuškajte malo po opusu ovoj sjajnog gitariste. Možda vam se stil grupe Rage Against the Machine neće dopasti i to je u redu – ali ipak izdržite bar malo i nećete se pokajati… Pod uslovom da umete da slušate muziku. Probajte, uostalom, i Audioslave.

ARM THE HOMELESSOvaj susret na sceni nije slučajan, jer grupa Rage Against the Machine je snimila ovu numeru u svom opusu.

Ne propustite da primetite šta je napisano na Morellovoj gitari. To mu je manir, uzgred budi rečeno. Čisto beleške radi, reći ću vam da je Tom Morello osvetlao obraz rock’n’rollu time što je bio ostao aktivan kao animator na uličnim skupovima Occupy Wall Street. Performansi koje pravi na ulici su potpisani alter-ego imenom The Nightwatchman.