Si zaljubiv edno mome

Ova numera već duže vreme stoji u mom šteku predloga za muziku za popodne. I nisam znao šta da radim sa njom jer nisam mogao da nađem nijedan širi kontekst kojim bih opravdao objavljivanje. Još uvek ga nisam našao; zadesio se mali vakuum jednog plana i to je sad jedino opravdanje što ipak odlučujem da podelim sa vama ovo.

No, u čemu je trik?

Kao prvo, ja ne volim ovakav stil aranžiranja muzike, ali ovo je izvedeno besprekorno. Kao drugo, ovaj mali i te kako ume da peva, ali je neko odlučio da ga pegla kroz voice pitch synth, boktepita zašto. Treće, ovoliko elektronike na gomili uobičajeno proizvede alergijsku reakciju kod mene, ali u ovom slučaju sam bio apsolutno kupljen ovim pakovanjem. I najzad, spot je očigledan kič, ali meni se veoma dopada zbog dobre fotografije.

I šta sad da kažem: ne postoji element koji mi se ne dopada, osim lepote same pesme i činjenice da Ružna Frizura ume da peva. Kako je onda moguće da se to sve sastavi u tako čudnu kombinaciju koja radi? Još pre desetak godina, neko bi me ubedio da je to zbog snage same pesme. E, pa nije: da je to, izabrao bih verziju koju peva Dado Topić sa grupom Leb i sol ili, još bolje, Dobri Stavrevski. A ako mi je do melodije, izvadim Vlatkovu ekstravagancu i to je to. Pa dobro, ne baš tu verziju, nego onu iz 1990. godine.

Pa dobro, šta je onda sa ovim Ilievskim? Lupao sam glavu mesecima. I onda sam skontao, zatičući se kako kao hipnotisan gledam neko spremanje jela na kanalu 24 Kitchen – to je blend. Elementi ne moraju nužno da budu ukusni; ali kad se sve spravi i skuva kako treba, verovatno je prste da poližeš. E, tako i čuvena pesma u izvedbi meni nepoznatog dečka iz Kumanova. I onda, nije da nije, setio sam se kako je bilo toga još u muzici koju sam spontano zavoleo. Primeri su retki i mala je šansa da ću je deliti sa vama u ovoj rubrici, ali svejedno: bitno je da imam prost i tačan odgovor na svoje pitanje.

1 komentar na temu “Si zaljubiv edno mome”

  1. Šteta što zvučni zapis ploče “Live in NYC” nije praćen ma kakvim video snimkom sa licinog mesta, tek toliko da se proveri davnašnja urbana legenda o zbunjenom uglješi koji stoji pred binom, ruku i nogu zavezanih u čvor 🙂 Muzika ga neodoljivo poziva na igru, ali šta vredi kada nije baždaren na neparan balkanski ritam.

Komentari su onemogućeni.