Jedna na dan (140): 18. avgust 2012. (ret.)

Treće večeri na Nišvilu, sustigao nas je umor…

Jasna je najbolje opisala kako izgleda boravak na Nišvilu: “Šteta što nemamo vremena za banju posle Nišvila. Pre Nišvila je beskorisno, a posle je neophodno!”… Te subote, izigravao sam turističkog agenta, pa sam upriličio veći kombi za celu družinu oldvejversku, a bilo nas je ukupno dvanaestoro u Nišu tokom festivala, pa sam je odveo u vinariju Jović u Potrkanje, gde su poseta i degustacija prošle slavno. Smile with tongue out Ali, fantastično vino, klackanje u kombiju, goveđi repovi posle… Sve je to presudilo da nam nije bilo do svirke te večeri. Otišli smo, zadržali se sat i po vremena, pa se vratili na spavanje.

Spustio sam loptu i sa fotoaparatom: slikao sam samo nekog ludaka iz Izraela koji sam svira desetak duvačkih instrumenata i proteruje ih kroz sekvencer, pa tako pravi kermes od muzike… Da sam imao snage, verovatno bih uživao u tom nastupu. Ovako, jedino što sam podneo je bila slika pre njegovog nastupa.

Jedna na dan (140), 18. avgust 2012.

(pogledaj veću fotografiju)

Ideju za ovakvom fotkom sam vukao još od početka festivala. Postoji pojedinost koja se može dobro iskoristiti: centralno dešavanje na jazz festivalu Nišville se dešava u prostoru na kom postoje dve velike bine, jedna pored druge (nazivaju ih “Earth” i “Sky”), aranžirane tako da dok na jednoj traje nastup, na drugoj traje priprema za sledeći. Zbog toga program ide glatko, a onim fotografima kojima je po volji, manjak gužve prija da uhvate poneki zanimljiv aranžman na sceni na kojoj traje priprema. Tako beše ovog puta: iskoristio sam to što su upaljena svetla (inače je upaljeno samo slabo plavo svetlo) i štriknuo nekoliko komada na tu šumu instrumenata. Iskreno, mislio sam da će ispasti bolje, jer ovo je previše zakrčeno. Na kraju, nisam zadovoljan, a bolju fotku sa Nišvila, zapravo od celog tog dana – nemam. Osim par posebnih komada iz vinarije, ali te ostadoše u rezervi. Pa, dobro…

Presuda: mišn not akomplišd, ali malo je falilo. Camera Thumbs down Fingers crossed Tešnji izrez samo gornjih delova tih saksofona nije ispao privlačniji. Nekakve igre u postprodukciji su samo činile da uglibim još dublje. A druge dve ekspozicije nisu dovoljno oštre, pa sam morao da ih odbacim.

Istina je što kažu, i to je pouka koju zamalo nisam promovisao u opravdanje za mišn akomplišd: umor i rad na silu ne donose bogzna koliko toga korisnog i pametnog. Moralo je i to da se desi. Ako je za utehu, ipak je to bio dvanaesti dan na putu, a prvi i jedini tokom kog me je umor nadvladao. Šta je, tu je.