Zaslepljen svetlom

Volite li muziku Manfreda Manna? Bilo da je reč o ranoj fazi, u vidu grupe koja se zvala kao njen utemeljitelj, Manfred Mann, ili o projektu koji je počeo sedamdesetih, po imenu Manfred Mann’s Earth Band, reč je o vrlo sofisticiranoj i dobro upakovanoj muzici koja je lako nalazila put ka vrhu svih relevantnih top-lista.

Međutim, valjalo bi da znate nešto posebno o toj muzici. Ali, najpre da čujemo jedan od najvećih hitova grupe MMEB, i to iz zlatne faze, dok je šef mikrofona bio fenomenalni pevač Chris Thompson.

Istina o ovoj pesmi je sledeća: to nije autorski rad Manfreda Manna. A takođe, mnogo toga u pedeset godina dugoj karijeri ovog sjajnog muzičara nije njegov autorski rad. Nije da nije, Mann ima solidnu količinu autorskih zasluga, ali se nekako zalomilo da su najveći uspesi njegovih grupa bili zasnovani na činjenici da je on tuđe pesme pakovao iskusnije i, zašto ne reći naglas, pametnije nego njihovi matični autori. A nije da nije, dešavalo se u par navrata i to da je stric Manfred iskoristio inerciju popularnosti sopstvenog imena nauštrb nekih novajlija. I to se upravo desilo u ovom slučaju.

Pesma koju ste upravo čuli autorsko je delo čoveka koga dobar deo sveta, ne bez razloga, zove The Boss – uz mali detalj da u vreme objavljivanja svog prvog albuma 1973. godine, Springsteen taj nadimak još uvek nije bio zaradio. Svejedno, poslušajte pesmu koja otvara sjajni, sjajni album Greetings from Asbury Park, N.J.

Mnogo toga ima još da se otkrije. Da probamo:

Do Wah Diddy Diddy – prvi megahit grupe Manfred Mann; original peva danas zaboravljena grupa The Exciters.

Mighty Quinn – boga pitaj koliko ljudi nema blagog pojma da je tu pesmu napisao i prvi snimio niko drugi nego Bob Dylan (EDIT: boktemazo, nema više linkova na jutjubu!).

Davy’s on the Road Again – na ovo sam se i ja sam izbečio, jer nikad nisam obratio pažnju. Ovu pesmu su napisali Robbie Robertson, u to doba glava sastava The Band, i John Simon, dugogodišnji saradnik i producent grupe. Postojala je očigledna namera da The Band snimi pesmu, ali po mom saznanju, to se nikad nije desilo.

Spirits in the Night – opet Springsteen

Ima toga još. No, znate, sad je nedelja popodne…

Komentari su onemogućeni.