Obrada u 13: Sveštenik u krevetu

…iliti: Leb i Sol u timskom izdanju

Makedonska narodna muzika je, pre svega kroz rad grupe Leb i Sol, dospela do slušalaca mnogo ranije nego što se etno histerija raširila ovom našom malom planetom. Nažalost, praktično sva izvođenja ove grupe pratila je spoljašnja bleštavost i unutrašnja ispraznost. Kako se ovaj posao radi bez greške obznanićemo u narednim nastavcima serijala.

Danas predstavljamo pesmu Bolen mi leži Mile Pop Jordanov, makedonski tradicional netipično blage, nenametljive teme,  pre svega u klasičnom narodnom izvođenju Nine Spirove:

Leb i Sol se ove pesme hvataju na albumu Sledovanje iz 1982 godine, i to u formi koja nije vredna niti pokušaja slušanja. Ali, nekim čudnim spletom okolnosti, iste godine na živom albumu Akustična trauma, pojavljuje se fenomenalna verzija:

Zaista ne znam kako, ali je činjenica da su Arsovski, Đuričić i Stefanovski na ovom živom snimku uspeli da stvore homogenu pesmu u kojoj se niko ne izdvaja, a opet svako ima svoj trenutak. Sve teče kao planinski potok, bez nametanja, samo zato što nema drugi izbor. Što se mene tiče, ovom pesmom je Leb i Sol najbliže prišao džez suštini, sviranju kao potrebi ravnoj disanju.

Neočekivano odlično. Pet zvezdica! Smile