Jedna na dan (287): 11. januar 2013.

Kondiciona vežba. A pride i čuvanje tradicije.

Kao što znate, veoma sam sklon da fotografišem knjigu koju sam upravo kupio. I evo, već treći dan na stolu stoji, namerno na mestu na kom mi smeta, knjiga u koju ću tek da zagnjurim. Moja četvoromesečna epopeja sa Amazonom je ovim privedena kraju… Ali to je neka druga priča.

Jedna na dan, 11. januar 2013: Photoshop CS6 za fotografe

(pogledaj veću fotografiju)

Da vas ne mučim pokušajima da pročitate koja je to knjiga: evo, ova je. Poštujem Kelbyja kao autora knjiga o fotografiji i Adobe softveru (ranije sam kupio i knjigu o Lightroomu, vredi svaku paru), pa sam čekao da osvane ovo izdanje.

Ova distorzija nije izvedena u programu koji je predmet knjige (mada sam koristio Photoshop da sredim šum, oštrinu i balans svetla). Kao i ranije kad sam slikao knjige, ovo je ručno zumiranje objektivom u toku duge ekspozicije. Trik sa ovom fotkom je i u tome što sam slikao iz ruke, zum sam počeo da vrtim pre nego što sam odapeo, a ovog puta sam radio sa blicem, približavajući sliku. U nameri da izvedem nešto drugačije nego pre, pokušavao sam svašta, raznim pokretima fotoaparatom, ali pokazalo se da to nema smisla. Klasika, pa to ti je.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Mada moram da priznam da sam pre obrade bio u dilemi hoće li ovo uspeti. Bio sam prinuđen na niz malo rigidnijih koraka u obradi kako bih izvukao potrebni kontrast, a da pritom ne pogubim odnos svetla. To nije bilo baš tako lako izvesti. Srećom, piše ponešto o tome… u ovoj knjizi. Winking smile

Uzgred i beleška samom sebi da bi bilo krajnje vreme da pokušam da izvedem ovu tehniku zumiranja u toku duge ekspozicije na dnevnom svetlu, negde napolju. Znam da je to daleko teže, ali smisliću već  neki zanimljiv motiv vredan pokušaja. Samo prvo da izađem… Just kidding