Proverili smo šta je to Zappa

Informacija nije znanje, znanje nije mudrost, mudrost nije istina, istina nije lepota, lepota nije muzika, muzika je najbolja!

Ako ste ikad čuli ovaj citat, onda znate i od koga potiče. Ko je bio i kakav je bio Frank Zappa, zaista bi bilo pretenciozno tvrditi da je moguće opisati u dve-tri rečenice ili nekim člankom, pa taman to bila i gerila-kompilacija faktografskih teza. Možete krenuti sa oficijelnog sajta gde postoji radio stream, možete pokušati sa jutjub kanalom, ali ja vam predlažem da krenete na muzičko hodočašće: potražite, pronađite i preslušajte sve autorske albume koje uspete da pronađete.

Danas slušamo ključnu numeru sa albuma Hot Rats (1969), koji je mnogim poštovaocima rada Franka Zappe bio prvi koji su otkrili, jer je bio prvo visokotiražno delo u njegovom opusu. Istina, singl “Peaches en Regalia” je izašao tek sledeće godine, ali bejahu to godine kada je radio bio najvažniji faktor.

Mala napomena: muzika koju je Zappa pravio je previše široka stilom, pristupom i energijom koju je potrebno uložiti da bi se pravilno čula i razumela. To važi čak i za tzv. prangijaške ispade kojih ima oho-ho. I zato, ako vam je do muzike kao zabave, zaobiđite Zappu i nađite nekog drugog koga ćete slušati.

Ali ako vam je do vrhunskog muzičkog iskustva koje teško može da se meri sa bilo čime u ukupnoj muzici dvadesetog veka, moraćete da uložite mnogo da bi vam se mnogo vratilo. Mogu da kažem da solidno poznajem možda tek dvanaestak albuma (u fonotečkom katalogu kom imam pristup, nalazi se oko 150 CD-ova!), i zato ni u bunilu ne bih rekao da Zappu poznajem dobro. I znate šta – žao mi je zbog toga. Istina je i to da se plašim da zagnjurim u taj opus. Poznajem sebe dovoljno da znam šta bi se u tom slučaju desilo…