Jedna na dan (324): 17. februar 2013.

Bez obrade. Samo makaze i ono što je moralo pri konverziji iz RAW.

Pažljivi čitalac Suštine pasijansa zna za neke dobre ljude koji pokušavaju da me otrgnu od nekih loših navika u fotografskogj praksi. Naturalisti i ljubitelji dokumentarnog izraza, oni bi hteli da se ja malo posvetim priči, a ne tehnici. Dakako, u pravu su, samo što tu postoji jedan problem… Ja sam tvrdoglav i stalno teram po svom. A ti dobri ljudi ne zaslužuju da im tako uzvraćam, jer njihova namera je iskrena. Evo, zato, jedne fotke koju nisam obradio, osim što sam štogod opsekao makazama. A ne bih ni to, nego sam u scenu uleteo brzo, bez imalo vremena za reakciju.

Jedna na dan, 17. februar 2013: U šetnji

(pogledaj veću fotografiju)

Muka živa: jedva sam izdržao, i to samo zato što sam obećao, inače ne bih. Nebo je bilo loše za fotografisanje iz tog ugla, ali nije moglo da se bira. A da sad ne pričam kako i zašto se desilo da budem na terenu bez polarizacionog filtera. Kriv sam. Ali eto, desilo se. U smislu tehnike, fotografija je banalna, ali priča je zanimljiva: ta prevlaka se nalazi između dva bazena, pri čemu je jedna toliko velik da ga mi u Kikindi nazivamo “jezero”. Pre šezdesetak godina, bilo je to kupalište sa bazenom za sportove na vodi. Zapravo, bio je to jedini bazen u Kikindi dok nije otvorena hala sportova, krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Ovo je tek drugi put da vidim nekog da šeta tim prelazom. Zapravo, prošli put sam video nekog klinca na biciklu (prestravio sam se). Pošto imam problema sa tretmanom prave linije (ja sam od onih što vole u šre’) i ne volim iskušenja, ja se tuda ne bih šetao, ali to sad nije toliko ni bitno.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Eto, da napravim i ja jednu prostu, dokumentarnu i bez kerebečenja. Jedna u sto (ili beše dvesta) fotki… Just kidding Iskoristio sma refleksiju u vodi, geometrija kosih linija je zamalo-pa-perfektna, a uguravanje te dečurlije u sredinu slike nije toliko strašno kao što sam se plašio da bi moglo da bude. Imao sam drugo rešenje sa izrezom 16:9, što bi pružilo kadar na desnu stranu, ali se pokazalo da je klasični format poželjniji zbog efekta dokumentarne fotografije.

A sad idem da ludujem sa ostalih pedesetak ekspozicija sa te sesije. Hot smile