Amerika

Na virtuelnom mestu koje se zove Oldwave, koje postoji dobrih dvadeset godina i okuplja moje drugare sa raznih strana koji su, sve do jednog, sjajni momci i vrsni poznavaoci raznih muzika, napisao sam pre par nedelja sledeće redove:

Nećete verovati, slušam album Tončija Huljića! 🙂 Mediteranska verzija onoga što Bregović radi sa Orkestrom za zabave & sarane. Zvuči moćno, produkcijski ispolirano do detalja, rekao bih da peva Petar Grašo.

Tonči je lepo rekao da će pare koje je zaradio sa onim strašnim ribama, kvaziklasičarkama, koje se zovu Bond (da, to je njegov projekat, ako niste znali) da spička na zajebanciju. E, pa ako je tako, dobro se zeza. 🙂

Nikada nisam ljubitelj lika i dela Tončija Huljića, pre sam ga smatrao veštim manipulatorom i plagijatorom, Bregovićem u malom. Na albumu Ka Hashish, koji je potpisan kao Tonči Huljić & Madre Badessa band aranžmane i produkciju je radio upravo Bregović! Učenik se uortačio sa Učiteljem i ta veza jako dobro funcioniše. Celom albumu se malo šta može zameriti; pre bih rekao da je Huljić hteo da napravi pomak od svojih radova sa grupom Magazin i sličnima ka mnogo ozbiljnijem autorskom pristupu na etno terenu. Stoga su pesme pisane na starom splitskom, velovaroškom narečju, što im daje dodatni šarm.

Da biste bolje razumeli ovu veselicu o pijancima, evo malog rečnika:

  • Štufajica – čovek koji se brzo zasiti svega, kome sve brzo dosadi
  • Čunčit – previše piti vina
  • Peštopiš – gaćice na zakopčavanje
  • Dežbjego – čovek na svoju ruku
  • Žmul – čaša
  • Tripice – ovde bi rekli kavurma (iznutrice) 🙂

I da ne zaboravim. Zgodna riba iz spota zove se Sanja Vrančić, član je Madre Badessa banda i uopšte nije za potcenjivanje. 🙂