Volim da patim

Nema čoveka koji nije iskusio bol i patnju zbog izgubljene ljubavi. To je prirodno stanje stvari koje može da traje kraće ili duže vreme. U muzici, to je okidač koji pokreće kretivni proces iz koga nastaju najbolje pesme.

A pošto ja nisam nikakav terapeut koji leči ljubavne jade, mogu da delim sa vama muzičke emocije koliko hoću.

Kelly Hogan sam prvi put čuo kako peva na diskovima čudnih omota koji je snimila grupa još iščašenijeg imena Pine Valley Cosmonauts . Mračne pesme o smrti, brutalnim pogubljenjima i dubokom bolu, koje ne volim da slušam su me ostavile poprilično ravnodušnim u odnosu na prisutne muzikante koji su se pojavljivali kao gosti. Listom sve prva liga, žanrovski raznovrsna, koju muzički novinari od 2000. na ovamo trpaju u koš pod nazivom Amerikana. Onda mi je, nekako, klisnula sa radara, pa sam potpuno zaboravio na nju. Valjda zato što je, uprkos neospornom talentu, izvođačkim sposobnostima i odličnim albumima bila medijski neatraktivna. Utočište je našla kod svoje prijateljice Neko Case pevajući joj prateće vokale.

Gostujući na snimcima sve odredom vrsnih muzičara, verujem da se u jednom trenutku zapitala: kada sam ja uradila toliko dobrih pesama za njih, mogu li oni uraditi neku za mene? I Like To Keep Myself in Pain (2102) je projekat kome su njeni prijatelji pristupili ozbiljno, isporučivši joj sve odredom prvoklasne pesme, koje stavljaju u žižu njeno fantastično pevanje. Prateća ekipa muzičara, predvođena veteranom Bookerom T. Jonesom , gotovo je neprimetna, a istovremeno fantastična.

Zasluženi uspeh, na koji je predugo čekala, napokon je stigao.