Utovar nedeljom, 3. novembar

Nemam snage da se neprekidno nosim sa glupošću.

bullAli to svakako ne znači da ću popustiti. Jer popuštanje je trenutni poraz. Samo mi treba čas da udahnem vazduha, da malo gledam svoja posla, da se odmorim od praznog hoda i da nađem zadovoljstvo u privremenom odricanju od informacija. U međuvremenu, paziću, jer što reče Toda, istorija upravo jede pasulj… To je dobro, jer to je čas da pomislimo na one koji su se zavukli u šupak istorije i čekaju da prođe opasnost…

Zato, ovog puta bez teških tema u uvodu. Što reče Pikaso: “znate, ponekad je bik ipak samo bik.” E, pa to je to: ovaj utovar će biti samo utovar.

Izvolite.

…Sve u svemu, naseo sam k’o budala.

Uglavnom, nasukao sam se.Elem, bio sam u karantinu pod radnim nazivom projekta “dan mrmota”. A hteo da doprinesem Suštini pasijansa bez obzira, pa sam spremao utovar za 27. oktobar. I tako osvanu ona priča o udruživanju seljaka… A bez provere… I tako to.

Uglavnom, nasukao sam se. Priznajem. Srećom, ima budnih u ekipi Sedam samuraja Skoja, pa provališe ujdurmu i obavestiše me.

Nema druge: pokrećemo rubriku “Zadnja vest (jer prednja nam promakla)”. Ići će po potrebi, bez unapred definisanog vremenskog okvira, jer vest koja kasni ne može da ide na vreme, pa mora da se turi onako, ofrlje.

Samo da izađem iz sledećeg dana mrmota…

Sve u svemu, biće posla za one zaštitnike životinja.

(Mačka je, zapravo, bila pobegla, ali to nisu smeli da priznaju, jer je bila gazdaričina.)

Predlažem da pregledate rezultate jednog fenomenalnog foto-eksperimenta: fotograf je pravio duge ekspozicije parova u snu.

Fotografije Paula Schneggenburgera

Znaš ti vrlo dobro šta je problem!Prva žena na Mesecu.

– Hjustone, imamo problem..
– Šta je?
– Nema veze, ništa…
– Šta je problem?
– Ništa!
– Reci nam šta je problem!
– NEĆU!
– …
– …
– Molim te, reci nam šta je problem.
– Znaš ti vrlo dobro šta je problem!

Poželjno je da razumete: stvari zaista ponekad nisu onakve kakvim biste vi hteli da one budu. Sve je stvar prezentacije. I upamtite to ako možete.

Dokazi? Želite dokaze? Ufff…. Ne znam kako da vam kažem, ali ponekad je bolje ne čačkati. Evo jednog primera, pa vi gledajte šta ćete sa njim: životinje mogu da ispadni poprilični mamlazi.

Stvari zaista ponekad nisu onakve kakvim biste vi hteli da one budu. Sve je stvar prezentacije. I upamtite to ako možete.

Pomirite se. Šredinger je bio u pravu.

Jesi li ikada video zgužvanih 50 evra?...Nakon predivne večere uz sveće i dobro vino, supruga odvede muža u spavaću sobu. Polegnuvši ga na krevet, namigne i nežno šapne:
– Dragi, jesi li ikada video kako izgleda zgužvanih 10 evra?
– Ne, nisam!…

Polako i ritmično njišući kukovima, otkopča tri gornja dugmeta svoje tesne bluze i između svojih bujnih grudi izvadi zgužvanu novčanicu od 10 evra. Muž se nasmeši i uzme novčanicu.
– Dragi, jesi li ikada video zgužvanih 50 evra?
– Uuuh… ne, nisam!

Ona zadigne suknju i između nogu iz gaćica izvuče zgužvanih 50 evra. Muž počne da se znoji, puls i disanje se ubrzaju. U očekivanju novog pitanja, nestrpljivo uzme novčanicu.
– A sada mi reci… Jesi li ilada vidio zgužvanih 15.000 evra?
– Neee! nisam! – urlikne muž napaljeno.
– Onda pogledaj u garažu…

Jeste li čuli strašnu vest? U pripremi je nastavak filma “Isijavanje” (“The Shining“, 1980), trećeg najboljeg filma strave u istoriji kinematografije (naravno, posle “Leptirice” i “Stanara“).

A gde ćeš veću stravu od ideje da se taj sjajni film zasere nastavkom? Verujte, nisam imao ni snage ni želje da ispitam da li je Stephen King upleten u to. Ne bi me čudilo da jeste.

Nemojte. Prosto, nemojte. Ne dirajte.

(All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy.)

I da ne zaboravim: All work and no play makes Jack a dull boy.

Preporučujem ozbiljno štivo za čitanje: Umberto Eko – Vječni fašizam (prevod na ijekavski balkanski jezik koji se nekad zvao “srpskohrvatski ili hrvatskosrpski“).

Mogu čak i priznati da je Eichmann iskreno vjerovao u svoju misiju, ali ne mogu reći „Okej, vrati se i uradi to opet”. Nažalost, tekst je aktuelan danas u Srbiji. Uporedite četrnaest tačaka, pa će vam biti jasno.

U mojoj zemlji danas postoje oni koji kažu da je oslobodilački rat bio tragično vrijeme podjela i da je sve što trebamo nacionalno pomirenje. Pamćenje tih strašnih godina trebalo bi biti potisnuto, refoulée, verdrängt. Ali Verdrängung izaziva neurozu. Ako pomirenje znači suosjećanje i poštovanje za sve one koji su vojevali svoje ratove u dobrim namjerama, onda oprost ne podrazumijeva i zaborav. Mogu čak i priznati da je Eichmann iskreno vjerovao u svoju misiju, ali ne mogu reći „Okej, vrati se i uradi to opet”. Tu smo da se sjetimo šta se desilo i svečano kažemo da „Oni” to ne smiju opet napraviti…

Dve!
Baba: Ognjene, koji broj cipela nosiš?

Ognjen: Dve!

U slučaju da ste ostali poslednja osoba koja nije videla ovo, Suština pasijansa vam pomaže da ostanete u toku:

E, tako. Sad znate tačno jednu nepotrebnu stvar više nego maločas. Ponovo je ravnoteža u džungli.

Još jedna preporuka za pregled: Pawel Kuczynski, ilustracije. Teme su razne, ali dominiraju politički komentari, na potezu od fine satire do eksplicitnog sarkazma.

Ilustracija Pawela Kuczynskog

Nalik uvodu: bez teških reči pred nedeljni ritual porodične trpeze.

Ima toga još, samo se ne vidi...

Želim vam prijatan ručak.

7 komentara na temu “Utovar nedeljom, 3. novembar”

  1. A sada mi reci… Jesi li ilada vidio zgužvanih 15.000 evra?
    Sva sreća, prošao sam samo sa 250 evra za ispravljanje i zafarbavanje zadnjeg desnog krila plus (za sada još uvek) pretnjom 6 meseci oduzimanja vozačke. 😉

    1. Slutim, imalo bi tu šta da se pita°, ali nešto mi govori da je ovde pametno stati 😉

      ________
      ° A tek da se gibanica.

    1. I ja sam se isto to pitao kada je izašao novi “Total Recall”. A onda mi je sinulo. Došla je nova generacija, koja se nikada neće vratiti filmovima koji su napravljeni pre njihovog rođenja. A blagajna je lepo pokazala koji su filmovi uspešni, tako da je potrebno dodati samo još ponešto trčanja, skakanja i pucanja, smenu usporenih i ubrzanih kadrova, glumca koji je trenutno aktuelan kod tinejdžerske populacije… i eto uspeha.

      Uh, samo da se ne dohvate “Loganovog bega”, “Westworlda” i sličnih ikona mog detinjstva…

      1. Bizarno, ali tako je: poslednja dva naslova koja pominješ su zaštićena od ponovne verzije jer zarad njihove fabule mora bar malo da se misli, a više nema ko da misli. Ono jes’, Westwold bi mogao da se napravi kao belosvetska pucačina (pu-pu, daleko bilo), ali neko će se već opsetiti daje “originalna” ideja o pokvarenim robotima potrošena u lajtmotivu “Terminatora”.

        Najzaštićeniji od rimejka ispada “Fahrenheit 451”, pogodi zašto. U distopiji koja ovom društvu, izgleda, neumitno sledi, niko neće morati da spaljuje knjige 🙁

  2. A kad smo već u horor kafani, mene je kao retko kad isprepadao japanski Ringu. I molim da se ne spominje ono američko rimejk “#$%&/.

Komentari su onemogućeni.