Teško meni, teško tebi

Ovaj naslov može da se čita na više načina i to ga čini veoma privlačnim.

Danas obraćamo pažnju na onaj derivat bluesa koji dolazi sa Ostrva, koji je spakovan onako kako takva muzika danas treba da se pakuje (pod uslovom da se bavite tim žanrom). Jedino je muka u tome što nema više mnogo velikih majstora koji tu muziku izvode tako da ona ne ispadne dosadna.

Slušaj dobro.

Ova pesma je posveta dragom prijatelju kome često nije lako. Nije mu uteha to što nije jedini kome je tako, ali će mu biti bar malo lakše ako zna da postoje ljudi koji misle na njega.

Gore glavu, hombre.

– * –

The Norman Beaker Band je gostovao u Kikindi na nedavno održanom dvanaestom Jazz & Blues festivalu. Lik je izveo i pesmu “Tough on Me, Tough on You“, bila je za izuvanje, što ono kažu bluzeri. Doduše, bez glavnog čoveka… Kad se ovoj pesmi doda Chris Farlowe, izvesno jedan od najboljih glasova bluesa i soula Engleske, onda je to baš posebno. I treba slušati uživo: kad je savršeno, ne valja. Ume Farlowe da udahne “ono nešto” svakoj pesmi koje se dohvati.

Pesma je autorsko delo dueta Hoy Lindsey / Lonnie Mack; ovaj potonji ju je prvi put snimio na albumu Second Sight (1987). Allmusic Guide veli kako je taj album bio razočaranje za sledbenike ovog muzičara, jer su ga više voleli kao gitaristu nego kao pevača. Ali, ako je suditi prema interpretaciji koju sam našao na Cevki, vredelo je bar zbog nasleđa te pesme. Albumi crossover blues muzičara se svakako inače zaboravljaju veoma brzo…

5 komentara na temu “Teško meni, teško tebi”

  1. Ako se klikne na bilo koji kvadrat po završetku klipa, nema greške! 🙂
    Moj favorit je Handbags And Gladrags! Sentimentalno sam vezan za tu pesmu, ali sačekajte priču… Krčka se odavno! 🙂

    1. More, čim ti to krčkaš, zna se onda čiju verziju te pesme nam spremaš 🙂

        1. Ah, pa naravno. Pitao sam se kad ćeš NAJZAD stići do te ploče 😀

        2. “Nikada nisam žurio, a sve sam stig’o!” – reče jedna šumadijska starina od 75 godina na lokalnoj sa’rani. Sa osmehom na usnama i onim, pravim, sedim brkovima povrh njih!

          Dakle, ne mislim umreti pre no što ispišem priču! 🙂

Komentari su onemogućeni.