2013: Premotavanje godine

Srećna vam Nova godina, dragi naši!

Hajde da pustimo Reuters da za naš račun premota godinu koja je za nama.

Prebacite prikaz u režim punog ekrana, promenite kvalitet na najbolji, držite prst na mišu, pa kliknite da zaustavite film ako poželite da neku sliku osmotrite pažljivije.

I molim vas: poštedite i sebe i druge pričom kako je to bila loša godina. Bila je dobra jer niste bili gladni i jer ste je, uostalom, preživeli.

Može da bude bolje, ali bolje biti neće. Zato: ćuti i plivaj.

Ali nije loše da imate svoje mišljenje. I sopstveno usrano mišljenje je bolje od tuđeg sjajnog. Eto, to vam želimo, osim dobrog zdravlja: da imate, iskažete i sačuvate sopstveni stav.

Ako se ne slažete sa svojim mišljenjem, zamislite kako bi vam tek bilo da ste nekakav zavod za zaštitu spomenika kulture, i da imate časnu dužnost da ne date da se kvare stare fasade na glavnim sokacima postindustrijskih gradova, i da morate strogo da pazite šta rade sadašnji vlasnici tih kuća. I onda se uhvatite za glavu kad vidite da ne rade baš ništa, jer se još nisu ostavili rasprave… pa im padne krov, a fasadu ograde običnom armaturom da zaštite prolaznike.

A pošto (nipošto!) obnova fasade i krova koštaju kao da ste naručili kajganu kod sv. Pere, a pritisla kriza, nema se ni za valjan burek, jelda… treba se nekako snaći. I evo rešenja:

U sledećem koraku, traži se sponzor da popuni loše sačuvane strane Miroslavljevog Jevanđelja.

 

—–

Kampus, kamp, logor, tabor – četiri reči koje znače jedno te isto, polje (na latinskom, osim tabora, koji je nastao kao vrsta vojnog logora), al’ kao znače različite stvari. U osmom razredu je trebalo da idem na logorovanje, al’ smo bili baš ta generacija kad je to ukinuto; nema veze, to leto sam išao na kampovanje; i još manje je bitno što obe reči znače “noćivanje pod šatorima”.

Zarad sopstvene razonode, kad god vidite neku od ovih reči, zamenite je jednom od ostale tri.