Ne da me je volela, nego…

Baš onomad pričam Grbi kako sam naleteo na zanimljivog tipa koji ima čudan hobi – sakuplja vrlo raritetnu muziku i takva je frikoza da smo svi mi za njega amateri. Takvu posvećenost odavno nisam video, a tek što zna da složi priču… sve lepo stavi u valjan kontekst i zatrpa te hrpom zanimljivih informacija tako da sam rešio da njegove tekstove konzumiram polako. Po jedan dnevno, dosta je, treba da izdrži trošna srčka. 🙂

Pitam se, samo, gde to sve iskopa?

Kopanje po ćoškovima i budžacima ponekad zna da bude zanimljivo. Svašta tu može da se nađe, a ne samo đubre za degažiranje u kantu.

Pre mesec dana u javnost je dospela informacija da je John Carter Cash, sin jedinac Johnny Casha & June Carter Cash, malo sređivao tavan i pronašao neobjavljeni album svoga tatka. Iskren da budem, čuka mi je brže zakucala. Jer sa matorim Cashom nikada se nije znalo šta će da izbaci iz sebe – genijalnu pesmu ili groznu ljigu. Tako da uglavnom slušam rani period ili poslednjih deset godina. One dve decenije, između 1980. i 2000. godine, uredno preskačem, nije imao čime da se pohvali.

Ono malo šturih informacija što su pustili govore da je album sniman između 1981. i 1984. godine, baš u nezgodno vreme kada je Cashova karijera dotakla dance i da je diskografska kuća odbila da ga izda. Tu se već u mene uvuče crvić sumnje te sam sve sa skepsom očekivao dalji razvoj događaja. Ko će, bre, da čeka još tri meseca, pa da napokon čujemo šta se tu kuvalo.

Ovih dana mi se malo popravilo raspoloženje, družio sam se sa odličnim novim albumom Rosanne Cash, koja sa ponosom nosi ovo veliko prezime i svoj veliki & autentični talenat potvrđuje svakim svojim snimkom. Uskoro i o njoj…

A juče su, napokon, pustili prvi klip, pa mi je sada lakše. Pesmu “She Used To Love Me A Lot” napisao je David Allan Coe, enigmatični autor koga često opisuju sintagmom Outlaw’s Outlaw. Meni je ovo sasvim dovoljno za početak.

Šta je to Outlaw country muzika, koje autore trpaju u tu korpu i zašto… materijala ima koliko ti duša želi.

I bez panike, neki od njih su već gostovali na Suštini pasijansa, a da to niste ni znali. 🙂