Malo leda u božiju čašu

Posmatrači prirode moraju da budu strpljivi. Oni provode sate, dane, ponekad i mesece loveći neku pojavu u prirodi, donoseći nam snimak koji traje tek nekoliko minuta…

Prateći zanimljivi profil I Fucking Love Science na fejZbuku (što je jedan od veoma malobrojnih valjanih razloga da čovek ostane tamo), upravo sam video najavni isečak iz filma Chasing Ice, u kome smo svedoci odvaljivanja jednog parčeta glečera na Arktiku.

To parče je veće od Menhetna.

Film nije nov: koliko mogu da proverim, objavljen je 2012. godine. A snimci dopiru do 2005. godine. Pa dobro, bolje ikad nego nikad.

Zanimljive su rasprave o globalnom zagrevanju, kako mnogi nazivaju pojavu koju bi, zbog preciznosti, trebalo nazivati globalno otopljavanje. Činjenice se ne mogu osporiti i ja samo otopljavanje ne osporavam. No, spreman sam da stanem na stranu onih malobrojnih koji se trude da svetu dokažu da je sva ta zajebancija sa efektom staklene bašte koju stvara čovek čista laže, te da na snazi imamo one koji silnim manevrima ispod žita pokušavaju da ostvare kojekakve druge ciljeve. No, to je neka druga tema.

1 komentar na temu “Malo leda u božiju čašu”

  1. “Oni provode sate, dane, ponekad i mesece loveći neku pojavu u prirodi, donoseći nam snimak koji traje tek nekoliko minuta…”

    За разлику од пецароша, који донесу рибу. Риба се поједе, а снимак остаје.

Komentari su onemogućeni.