O miševima i vilenjacima

I want to thank you falettinme
Be mice elf agin

Violina u funku!?!? Stvarno retka pojava, samo su majstori nivoa kao što su Sly and the Family Stone mogli da se dosete tako nečega. No dobro, pored sjajnog efekta u ovom izvođenju, kutiju za violinu je često koristio ludi Sly Stone kako bi u njoj promuvao razne narkotike kroz aerodromsku kontrolu Smile

Bend je već pominjan na ovim stranama, u prilogu o muzici iz filma “Dead Presidents”, no red je da im posvetimo još koju reč. Osnovan je 1967. godine kada su Sly i njegov brat Freddie Stone udružili svoje postojeće bendove (Sly & the Stoners and Freddie & the Stone Souls), a u narednih godinu dana za klavijaturama im se pridružila i sestra Rose.

Grupa je izvršila ogroman uticaj na razvoj funk tokom sedamdesetih godina prošlog veka, i umnogome uticala na nastanak pravca poznatog kao psychedelic soul. Zvanično su bili aktivni do 1983. godine, za koje vreme su izbacili 11 studijskih albuma, no praktično nisu postojali od 1975. godine – preterana upotreba droga dovela je do toga da barem jedan član benda nije bio u stanju da učestvuje na nekom snimanju ili koncertu, a često i više njih. Sly je nastavio da koristi naziv grupe iako je od stalne postave ostala samo trubačica Cynthia Robinson, dok su se ostali muzičari smenjivali od svirke do svirke. No, sredinom osamdesetih nije više mogao da se nosi sa svojom zavisnošću i od tada se samo pojavljuje kao počasni gost na koncertima “tribute” grupe koju vodi njegova mlađa sestra Vet Stone zajedno sa Roseinom ćerkom Lisom. Basista Larry Graham je sa Santaninim gitaristom osnovao Graham Central Station, funk bend koji je i danas aktivan, dok je bubnjar Andy Newmark postao poznat po saradnji sa muzičarima kao što su John Lennon, B.B. King, Eric Clapton, David Bowie, Bryan Ferry, David Gilmour, Sting i Steve Winwood. Freddie Stone je batalio muziku i poslednjih 20 godina je sveštenik u jednom kalifornijskom gradiću.

Današnja stvar, “Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)”, objavljena je kao singl u decembru 1969. godine i dva meseca kasnije dospela je na prvo mesto liste Billboard Hot 100. Naziv je namerna igra “preslovljavanja” reči jer prilikom izgovora zvuči kao “thank you for lettin’ me be myself again”, nešto kao “mesečina bato” ili “Radovan baca daske”. Smile

3 komentara na temu “O miševima i vilenjacima”

  1. Kada uđeš u ovaj vozić, možeš da stigneš bilo gde! Sjajno! 🙂

  2. Pozdrav momci,

    Sve najbolje,

    Pratim vas već neko vreme i ono što ponekad uspem da pročitam izmedju redova ( šta god to ja pročitao ) mi veoma godi. Sad se malo napih ( i HTML oznake me ne slusaju ) pa sam se okuražio da se i oglasim. Evo pokušaja da nastavim priču u sličnom ali kraćem stilu.

    Najava

    When you see me again
    I hope that you have been
    The kind of person that you really are now

    Evo jedne vrhunske pesme od iste družine u prilično “ćelavoj” verziji. Pevanje je korektno ali su se tonci malo zbunili pa nisu baš uhvatili dušu pesme ili je cela ekipa prosto onemogućila čoveka u svom poslu jerbo je koristila ono što i burazer koji je najavio “pobably one of the finest group of musicians and singers ever assembled”

    http://www.youtube.com/watch?v=Cwcu1Qm9pA0

    Nastavite sa čitanjem >>
    A to ovako zvuči sa BASS-om i u studiju.

Komentari su onemogućeni.