Rudarska

In the event of something happening to me,
There is something I would like you all to see.
It’s just a photograph of someone that I knew.

Ovako počinje “New York Mining Disaster 1941”, jedna od najboljih pesama koju su ispevali Bee Gees.

Jednom prilikom, dok smo je slušali, Sale je otprilike ovako prokomentarisao: “Odlična pesma, mislio sam da je zabavna. Ali sada, kada sam video tekst i shvatio o čemu govori, mislim da je veoma tužna. I da su Bee Gees veoma ozbiljna grupa.”

Baš tako!

Krajem 1967. godine, nezadovoljni polovičnim uspehom u rodnoj Australiji, Bee Gees su rešili da se okušaju u Engleskoj, sanjajući internacionalnu karijeru. Jednomesečno putovanje brodom se odužilo, a kada su pristali u Southamptonu, već su imali spremnu pesmu. Urađena je na brzinu, u kancelariji koja je bila preuređena u improvizovani studio za snimanje demo verzija pesama. Braća Gibb su, kasnije pričala, da im je to mesto savršeno odgovaralo: bilo je tesno i stalno se čuo zvuk lifta, što je savršeno odgovaralo atmosferi pesme – govorila je o rudaru koji je zarobljen u oknu koje se urušilo.

Ovo je prva njihova pesma koja je dospela na top liste sa obe strane Atlantika. Potpuno neočekivano, s obzirom na temu kojom se bavila. Priču je dodatno podgrevala štampa tvrdeći da su je snimili Beatlesi pod pseudonimom.

Bio je to uvod u plodnu karijeru koja je kulminirala histerijom oko “Groznice subotnje večeri”!

Marc Bolan je tvrdio da je David Bowie u ovoj pesmi našao inspraciju za svoju “Space Oddity”, a Paul McCartney da je rekao Robertu Stigwoodu da odmah potpiše ugovor sa braćom, čim je čuo pesmu.

I danas, kada čujem stihove…

Have you seen my wife, Mr. Jones?
Do you know what it’s like on the outside?
Don’t go talking too loud, you’ll cause a landslide, Mr. Jones.

…mene uhvati neka jeza.

Zlokobna pesma!

3 komentara na temu “Rudarska”

  1. …nezadovoljni polovičnim uspehom u rodnoj Australiji…

    Ummm, neće biti da je rodna: sva trojica braće koji su činili Bee Gees su rođeni na ostrvu Man. Familija Gibb se preselila u Australiju 1958, trbuhom za kruhom: roditelji i petoro dece.

    No, dobro – to je samo mali biografski podatak: poznato mi je da većina misli da su oni zbilja rodom Australijanci. Ali ovaj deo biografije jeste tačan i važan je: bili su nezadovoljni tamo, pa su došli u Englesku da bi pokušali ispočetka.

    Sve ostalo je legenda.

    1. Kada već teramo mak na konac…
      “Barry Gibb, born on September 1, 1946, in Manchester, England, and his fraternal twin brothers Robin Gibb and Maurice Gibb, born on December 22, 1949, on the Isle of Man, were three of five children.”
      Izvinjavam se čitaocima na nepreciznosti. 🙂

  2. Биџизи (ака Бегејци) су невероватно врлудали. Од овако добрих ствари, па преко гомиле легендарних погодака (ака хитова) из тих првих неколико година по повратку на острво, имали су и феноменалних брљотки. Повремено ми наиђу њихови ранији албуми, ретко који издржим до краја, звуче као да свирају на некаквој сеоској игранци у некој аустралијској припиздини. А оно што су десет година касније певали за октаву више, то би требало да је забрањено женевском конвенцијом.

Komentari su onemogućeni.