Žurka

Kad Majstor slavi rođendan, onda to radi u velikom stilu.

Žurka je održana na Montreux Jazz Festivalu 2008. godine. Na snimku sam prepoznao Chaku Khan, Herbiea Hancocka, Billyja Cobhama i Nanu Mouskori.

Quincy Jones se s punim pravom može nazvati najuspešnijim producentom “crne” muzike svih vremena. Nominovan je za 79 Grammy nagrada (od kojih je osvojio 27 uključujući i Grammy Legend Award), kao i za 7 nagrada Američke filmske akademije (Oskar).

Počeo je da svira trubu sa 12 godina, a dve godine kasnije upoznao se sa Rayom Charlesom koji je izvršio veliki muzički uticaj na njega (ovo prijateljstvo ovekovečeno je i u filmu “Ray”). Kao muzičar, bio je aktivan samo par godina – već početkom pedesetih godina prošlog veka počeo je da radi aranžmane za jazz zvezde tog vremena, počevši sa Royom Haynesom (pisali smo već o njemu na ovim stranicama), i od tada je zaslužan za nebrojeno mnogo hitova soul i R&B muzike, bilo kao kompozitor, ili kao glavni čovek za miks pultom.

Zanimljivost u vezi s njegovim privatnim životom je da se intenzivno bavio istraživanjem svog porekla – početkom sedamdesetih je, uz pomoć pisca Alexa Haleya (autora knjige “Koreni”) saznao da mu je pradeda po majci belac mešanog anglosaksonskog i francuskog hugenotskog porekla. Njegova prababa je bila rob na plantaži u Kentakiju, tako da je i njegova baba rođena kao rob. Napredak tehnologije omogućio mu je da pre nekoliko godina uradi DNK analizu koja je potvrdila da ima 34% evropskog porekla, pošto su i sa očeve strane Evropljani umešali prste (i još koješta) tako da se njegov rodoslov može pratiti čak do engleskog kralja Edwarda I, čiji je direktan potomak. Stoga verovatno nije ni čudo da su mu svih 5 žena (uključujući i čuvenu Nastasju Kinski) tzv. evropeidnog porekla (da se izrazimo rasno korektno). Smile

3 komentara na temu “Žurka”

 1. Sjajno!
  Da probam da razaznam još koga…
  Ako me oči ne varaju, za klavijaturama, u beloj košulji, je Greg Phillinganes, a živahna plavuša iza Chake, sa preko osamdeset godina, je britanska ženska ikona iz šezdesetih, Petula Clark.
  Možda neko mlađi ima oštrije oko? 🙂

  1. Ljudi božji, pa gde NJU da ne prepoznate! Cura u crvenom u sredini pevačke ekipe: Angelique Kidjo!

   1. Chaka Khan ti peva na rođendanu! Vrh.

Komentari su onemogućeni.