Trenutak katarze

Zamisli ovako: baviš se teorijskom fizikom, ceo svoj intelektualni kapacitet uložiš u jednu teoriju zbog koje te najpre gledaju kao ludaka jer tek nekolicina može da razume uopšte o čemu pričaš, a onda, kako vreme prolazi, poneko i shvati teoriju, ali je uglavnom odbaci jer za nju nema dokaza. Sustižu te sede kose i gorčina se lagano sakuplja u tebi, jer si naučnik i sve podvrgavaš sumnji, pa i sopstveno delo. A onda, posle više od 30 godina usamljenosti u svetu koji te samo deklarativno prihvata, dođe ti neki klinac na vrata, pozvoni i saopšti ti vest da si bio u pravu sve vreme, što je ovog puta i dokazano. I ulepša ti dan.

I ulepša ti život.

Taj trenutak je snimljen.

Profesor Andrej Linde, poreklom Rus, danas profesor na univerzitetu Stanford, kreator je teorije inflacije, o kojoj je ovde reč. Nije ni čudo da je toliko zblanut: sad kad je pronađen dokaz tog modela, smeši mu se mogućnost da dobije Nobelovu nagradu za svoj rad.

Teorija inflacije je komplikovana do moga. Neću ni da pokušavam da razumem postulate koji su u nju ugrađeni, ima ko je to već proverio – a sada i izmerio. Razumem amo ovoliko: od nultog časa u Velikom prasku, pa tokom sledećih 10-34 sekundi iliti 1E-34 sekundi iliti

0,0000000000000000000000000000000001 sekundi

u kosmosu su se desile neke nepojmljivo važne sitnice kao što su, recimo, nastanci četiri sile, štogod elementarnih zakona fizike i rezanci s makom. Ekipa fizičara je merila neke (ništa manje nepojmljivo nerazumljive) fizičke veličine po svemiru, gde su uhvatili eho koji je već objašnjen matematičkim modelom teorije inflacije. Što reče ovaj dečko na početku ovog video zapisa: “we have found a smoking gun“, što bi značilo da je nepobitni dokaz najzad ulovljen.

Ima neke silne poetike u ovoj pričici. Teorija inflacije je evoluirala vremenom, da bi došla do tačke kada samo eksperiment može da pokaže kuda dalje. U vreme rađanja teorije, ranih osamdesetih godina prošlog veka, mogućnosti su bile minimalne. Sad ne samo da je postalo moguće, nego i dokazano. I nije bilo preko noći, kao što vesti ostavljaju utisak da se desilo: prikupljanje i tumačenje merenja je trajalo duže od dve godine.