Treto dne obeležavanija roždestva tvojego

Ala vreme leti!… Ala vreme zimi!… Proleće je, nekako, najlepše jer imamo utisak da lakše dišemo. Može biti, nije to samo utisak. Rođendan nam je.

Ako ideja ima više nego vremena da se saopšte, to je motor za dug život. E, sad se tu postavlja pitanje kompasa, ali to je tema za sitničave.Pre tačno tri godine, to jest 1096 dana, da ne kažem 26.304 sata iliti 1.578.240 minuta, Suština pasijansa je ugledala svetlost dana. U internetskim razmerama, to je već cela generacija. I za to vreme, desilo se mnogo toga. Ako smo već na brojevima, to je nešto preko 4.300 priloga i preko 4.600 komentara koje ste čitali tokom štogod stotina hiljada poseta. Bili smo uz vas novim prilozima svaki dan osim tri nedelje u avgustu 2013, kada smo morali da smirimo loptu da ne bismo ostali u sinkopi koja je, mukom redovnog života, predugo trajala.

Tokom te tri godine, ekipa Suštine pasijansa je narasla sa jednog ludaka na Sedam samuraja Skoja i jednog lajavog krelca, čak je i Glugenije Svemogući vodio glavnu reč a da nije hteo da se potpisuje, tražili smo i nalazili načine da vam nešto kažemo ili prećutimo, tražili smo i nalazili načine da vi nama nešto kažete ili prećutite, a uvek smo dosledno ostavljali stvari nedorečenim baš onoliko koliko je vlasno da vi sami budete koautor svakog priloga.

To nije malo.

Samo gledajte! Gledajte i učite! Prethodne rođendane smo proveli preispitujući se (eni, vtori), ali jedina konstanta beše i ostade ona koja upućuje na prvi prilog na Suštini pasijansa, 23. marta 2011. u 23:59, koji je glasio:

– * –

Hello, world!

Razvoj bloga je u toku. Tek se igram sa WordPressom. A kao da imam potrebe za žurbom…

Uglavnom, to je to: rođen je. Uskoro će i da prohoda. A možda i da poleti.

Lagani prelet...

– * –

I zato, sve nešto mislim, toliko je iskušenja minulo za nama da bi bilo previše premotavati baš sve. Umesto toga, podeliću sa vama jednu prilično trivijalnu, da ne kažem notornu činjenicu koja govori sve, pravilno, precizno i dovoljno opisujući sliku Suštine pasijansa kakva je danas:

Da nije bilo Sedam samuraja Skoja, Suština pasijansa ne bi preživela.

Eto, tako. I to je to.

– * –

Kom opanci, Tom i Džeri Garsija Lorka, a tek posle ćorka.Kuda ćemo, kako i koliko dalje, koje će forme uzeti naše dalje angažovanje, to niko ne može da vam kaže. Možda će se nešto jako promeniti, možda će nešto jako ostati isto. Jedino što sa sigurnošću mogu da vam kažem, doduše to se usuđujem isključivo iz perpektive ove tačke u prostorvremenu: i dalje imamo više ideja i volje nego što možemo da postignemo. To je pomalo frustrirajuće, ali je dobar filter: ako neka ideja preživi tri dana u glavi, to znači da je dovoljno pečena i zrela za objavljivanje. A ako ideja ima više nego vremena da se saopšte, to je motor za dug život.

– * –

Biće, zato, još prilike da se preganjamo. A sada je čas za tortu.

..s nam je divan dan, divan dan, divan dan, našem blogu rođendan, rođendan, rođendan...

(Pa mis’im, jebeš tortu ako ne izgleda kičasto!)

– * –

Ah, da.

Nemajući kud, jer smo naučili da obećanja ne vode nikud do u propast, a niti smo se ikada bavili laganjem niti imamo takvu nameru, sad preostaje još samo da ozvučimo ovu žurku.

Čestitamo vam treći rođendan Suštine pasijansa!

9 komentara na temu “Treto dne obeležavanija roždestva tvojego”

  1. Čestitke svima a samurajska vatrena voda meni i Šefu (pošteno).

    1. Prava samurajska! Komšijin munšajn iz 2011! Klizi k’o med!

      1. Ova fora sa aftamatskom muzikom je sjajna i kako čujem, priča se po svadbama, da će biti i kontrola glasom. To će biti isto aftamatsko a ja ću morati samo da kažem: BEEEEE…

  2. Е, тад се баш потрефио пун месец док смо пекли ракију… ал’ чегда видиш бербу 2013… изостала је месечина али смо исправили неколико почетничких грешака из 2011.

    Него, “шо си мето пола мекартног каци мого целог?” (овако нешто бих рекао да сам био за том трпезом, ал’ треба радити на берби 2014… но, има дана).

    1. ал’ чегда видиш бербу 2013…

      Da je vidim? A šta ima da je gledam 😆

      1. Него ћеш ваљда да жмуриш? Прво се мало гледа…

  3. Možda bi “u ovom istorijskom trenutku” bilo zgodno pronaći šta (sve može da) znači to SP? Evo nekoliko uzoraka, pa birajte šta Vam je drago:
    sales promotion
    speaker
    solubility parameter
    sub-prosecutor
    security police
    standard playing
    short picture
    sister picture
    service pack
    service provider
    system planning
    skill point
    stack pointer
    system planning
    skill point
    sequence-pair
    short program
    save point
    slugging percentage
    shot put
    species
    supstanca P
    sp orbitala
    Singapore polytechnic
    São Paulo
    standardized patient
    suppressive person
    socialist party
    starting price
    Sony Plaza
    i naravno, ovo mesto na kom se viđamo.
    Tačno znam koji izbor mi je najdraži, a Vi? 😉

    Va istinu se rodi, SPas Božji!

  4. Kad bi samo pokojni Mišić, Paja Marganović, Debeljak i ostale legende znale kakve su dobili nasljednike srca bi im zaigrala od sreće…
    Iako neprijatelj svakim danom sve više steže obruč i postaje nevidljiviji, vi mu ipak svojom upornošću, trudom uspješno prkosite. Dobar dio stvari koje objavite pogađa gajst današnjeg cajta kao malo koji blog. Zahvaljujući vama, i nije baš sve tako trulo u državi „virtualnoj“.

    DRAGI SKOJEVCI – SRETAN VAM ROĐENDAN.

    Pozdrav od Zdravaca iz Varaždina

Komentari su onemogućeni.