Vodi me do reke

I don’t know why I love you like I do
After all these changes that you put me through
You stole my money and my cigarettes
And I haven’t seen hide nor hair of you yet

Većina nas zasigurno zna ovu pesmu u izvođenju grupe Talking Heads. Obično imam dilemu kada treba da se odlučim za jednu verziju, a pritom volim oba izvođača. No, u ovom slučaju, verzije su toliko žanrovski udaljene da ih obe podjednako volim.

Izgleda da Al Green ima usud da njegove pesme postaju poznatije u obradama drugih izvođača – slična stvar desila se s pesmom “Let’s Stay Together” koja je postala planetarni hit u izvođenju Tine Turner, deset godina posle originala.

Inače, imao je turbulentan život. Posle fantastičnog muzičkog uspeha početkom sedamdesetih, jedne večeri se posvađao s devojkom – koji minut kasnije uletela mu je pod tuš i prosula na njega vruć kačamak, izazvavši mu teške opekotine, a zatim je otrčala u sobu i ubila se njegovim pištoljem. Posle ovog iskustva, Green je odlučio da promeni svoj odnos prema životu, te je postao sveštenik u jednoj crkvi u Memphisu i tokom osamdesetih snimao isključivo gospel albume, što mu je donelo 8 Grammyja u toj muzičkoj kategoriji.

Sekularnoj muzici vraća se 1989. godine, duetom “Put a Little Love in Your Heart” sa Annie Lenox.

1 komentar na temu “Vodi me do reke”

  1. Ja ću samo usput da prisetim ekipu: sa magijom Ala Greena smo se družili na Suštini pasijansa pre dve godine, u obradi koju sam tada nazvao prepisom koji zvuči kao da ne može bolje: Funny How Time Slips Away.

    Život je lep kad postoji ovakva muzika.

Komentari su onemogućeni.