Ljubavnici

‘Cause we’ve ended now as lovers
Doesn’t mean that we each other can’t be friends
‘Cause we’ve ended now as lovers
Does our love for one another have to end

Huhhhh, vrlo škakljiva tema za koju ne mogu da se pohvalim da sam preterano stručan. Pa ako ste mislili da ću da prepričavam neku moju ljubavnu dogodovštinu, nema ništa od toga. Stručniji će se već sami javiti. Ako nađu za shodno. wlEmoticon-hotsmile.png

Ovu pesmu sam čuo mali milion puta za proteklih četrdesetak godina i nikada mi nije dosadila. Otkako ju je Jeff Beck snimio na svom epohalnom albumu Blow by Blow (1975), neprestano je prisutna u mom životu. Izgleda da je i Becku vežna jer je obavezan deo njegovog koncertnog repertoara.

Vremenom, ljudi su prestali da se sećaju kako zvuči original. I zaboravili na sjajnu pevačicu koja je i autor teksta.

Syreeta Wright je zalutala u muzičku industriju kao sekretarica. Zgodnjikavu crnkinju je zapazio Brian Holland, jedna trećina čuvenog autorskog tima Holland/Dozier/Holand koja je definisala zvuk Tamla Motowna i ispalila bezbroj hitova za razne izvođače. Berry Gordy, njihov šef & siva eminencija Motowna, je odmah namirisao talenat pa joj je, pored ugovora, ustupio i svoju pesmu koja je bila namenjena Dianni Ross. Lep način da se počne muzička karijera!

I ne samo to. Syreeta se spetljala sa Syreeta (1972)Steviem Wonderom i krajem 1970. godine uspela je da ga privede kod matičara. Njihovim ljubavnim životom neću da se bavim, samo ću da primetim da je to bio najkreativniji period za oboje. Njeni albumi Syreeta (1972) i Stevie Wonder Presents Syreeta (1974) su sam vrh tadašnje Motown produkcije, a sam Wonder je u razmaku od nekoliko godina snimio svoje ključne albume. Syreeta je pronašla sebe u potpuno novoj ulozi – pisala je odlične tekstove za oboje.

Sve dok ljubav nije pukla. A onda je, valjda, nestalo i zajedničke inspiracije. Nadalje je snimala retko, osrednje i neinteresantne albume.

Tražeći sebe kroz različita religiozna iskustva i postepeno se udaljavajući od muzike, umrla je 2004. godine potpuno zaboravljena.