Ogledalce, ogledalce

Mirror in the bathroom
Please talk free
The door is locked
Just you and me

Pevač i gitarista sastava The Beat, Dave Wakeling, jednom je objasnio kako je nastala ova pesma: “Radio sam na građevini, bilo je zimsko jutro i nije mi se išlo na posao. Počeo sam da pričam sa svojim likom u ogledalu dok sam se brijao i razmišljao o tome kako se samoživost pretvara u narcizam, narcizam u izolaciju, a izolacija ponovo u samoživost, jer većina ljudi koji razgledaju izloge nedeljom zapravo samo proveravaju svoje odraze u staklu…”.

Bend je nastao u Biminghamu tokom 1978. godine, fokusirajući se primarno na tzv. “2 Tone” pravac u ska muzici, koji je kombinovao i elemente punk rocka i new wavea. Specifičan ton njihovim pesama davao je jamajčanski saksofonista Saxa – zanimljivo je da je taj veteran muzičke scene (sarađivao je s Bitlsima u njihovim liverpulskim danima) bio u proseku 30 godina stariji od većine ostalih članova u bendu u momentu osnivanja.

Raspali su se 1983. godine, posle izdata tri studijska albuma. 2004. godine, producenti emisije VH1 kanala “Bands Reunited” pokušali su ponovo da ih okupe, ali bez uspeha. No, dve godine kasnije, dve grupe bivših članova nezavisno jedna od druge ponovo su pokrenule svoje verzije benda, britansku i američku, obe aktivne i dan danas.