Reč-dve o humanizmu

Planeta Zemlja zaista jeste Jedno

Ateizam i njegov prirodni blizanac humanizam jesu trezveni pogled oslobođen straha na Jedno, naš jedini Dom. Stoga ateizam i humanizam jesu jedinstven i veoma jednostavan logički sistem. Pogledajmo priču o tom sistemu koju priča Stiven Fraj:

A i više od ovoga. Na ovom Jednom granice država i pridružene im posebnosti, bankarski krediti i posledični bonusi, mišljenja i činjenja Obame, Putina, Merkelove i ostalih verskih vođa, pčelinja grupisanja po društvenim mrežama, medijski skandali, energetske zavisnosti, guranje časovnika tamo-amo… čine nas nesrećnim jer međusobnom intenzivnom sinergijom sakrivaju istinu: sve su to besmislice.

No, ako već ne možemo spoznati punu istinu, ako naše mišljenje uvek može biti napadano novim i komplikovanim argumentima sve dok se ne umorimo i dignemo ruke od svega, humanizam nas naoružava unutrašnjim, ličnim idealizmom usmerenim ka konkretnoj ličnosti i/ili konkretnom događaju – pravdom.

Nije mi lako da objasnim moje osećanje potrebe za pravdom. Jedino mogu da ga tumačim primerima. Recimo, pravda je da Gavrilo Princip ubije princa Ferdinanda. Pravda je da partizani pobede u Drugom svetskom ratu. Pravda je da Milošević i Šešelj istrunu u zatvoru, baš kao što je pravda da komandant NATO iz 1999. godine ode sa ovog sveta u najstrašnijim mukama.

Ovo su bili ekstremni primeri iz ekstremnih vremena. Imam i jedan lep: možemo da se ceo dan preganjamo da li je tekst ispod sledeće fotografije dva istinska genija, heroja naše civilizacije, samosvojna uma koja se tako retko rađaju… istinit ili ne. Ali je nesumnjivo pravedan. 🙂

Ajnštajn: Čaplin 1:1

To je biti Čovek: tragati za Pravdom i želeti biti Srećan.