СФ иза кулиса, завиривање друго.

Сад постаје занимљиво. Бесмртност остварена другим средствима мора водити нечем другом, и свет мора пропасти некако другачије.

Злочин и казна

И напокон би тако да баш нико не мора да умре, осим ако је тако ужасан да друштво мора да га се отараси. Осим понеке тако ужасне особе, свет је био идила једна, свако је живео докле је хтео, и радио шта му се ради.

Ево како су се ствари вратиле у нормалу.

Људи су достизали бесмртност правећи себи двојнике, фарлије, које су држали на сигурном и повремено освежавали. Па ако би вас прегазио камион или погодио метеорит, ваш фарли би то осетио и аутоматски би поскочио и преузео дизгине, након што би разборито прво себи направио фарлија. Таквом привременом смрћу бисте изгубили само недеље или месеце протекле од последњег освежавања.

То је отежало излажење на крај са злочинцима. Ако је неко био тако ужасан, да је друштво морало да га обеси или стреља или спржи струјом или отрује инјекцијом, његов фарли би се појавио негде, исто покварен до сржи, направио би себи фарлија и кренуо у нови талас. Ако бисте га заточили доживотно, на крају би умро, а његов зли фарли би опет искочио однекуд, пун младалачког полета и злих намера.

Напокон, ако би друштво сматрало да сте сувише ужасни за живот, предупредило би то: нашло би прво вашег фарлија и убило прво њега. Ако успе да га нађе. Прави зликовци су се извештили у скривању фарлија. Неизбежно, они што су јако добро умели да буду зли су постали мајстори злочина. Или то, или да умру заувек. Било их је тек неколико десетина, али су се кроз свет кретали попут неутрина – без труда, незаустављиви, невидљиви.

Један од њих се звао Пргави Пит Пиводах. Од њега је кренуо последњи талас злочина.

На освежавање фарлија се ишло у Фарлијеве центре – било их је укупно сто, свуд по свету – и тамо су скоро сви и складиштили своје фарлије. Могло се то, у ствари, било где, ако скупите довољно течног азота, терабајте простора и суво и хладно место ван домашаја Сунчевог светла.

Већина људи то није знала; у ствари, то није ни смело да се зна. Ионако више нико није умео да направи Фарлијев центар. Сви су изграђени за живота Жоаоа Фарлија, који је одлутао негде са нацртма након што је сам за себе одлучио да не направи двојника себе.

Пргави Пит Пиводах се бацио на рушење Фарлијевих центара. То је некако било горе од убијања, јер ако би неко умро не сазнавши за то, а није стигао да направи новог фарлија (што је вишенедељни посао) – умро би за баш баш, капут, финито. То је био злочин ван категорије. Кад би само помислио на то, Пргави Пит је доживљавао акутно задовољство јачине сто оргазама.

Јер је постојало сто Пргавих Питова Пиводаха.

Спремајући се за свој талас злочина, Пргави Пит је годинама штанцовао своје фарлије и остављао их на мрачна сува места подаље од сунца, по целом свету. Дне 13. маја 2999. Н.Е. су се сви они напречац стартовали и кренули да униште најближи Фарлијев центар.

До подне, по Гриничу, полиција и милиције широм света ухватиле су или убиле или спутале све примерке (осим једног) Пргавог Пита, али до подне је и сваки Фарлијев центар био сравњен, осим оног у Ејкрону, у Охају.

Једини људи који су још имали фарлије су били они који су имали зашто да их чувају на тајним местима. Мајстори злочина као Пит. Питови пајтоси. Сви су чекали у Ејкрону и месецима се одупирали опсади, све правећи фарлије себе, попут метли у Дизнијевом цртаћу, и слали их да гину, или “гину”, у одбрани зграде. А онда су јавили да хоће да преговарају, и док је трајало тим изазвано затишје, побегли су сви, уништивши за собом последњи Фарлијев центар.

Чинили су моћну силу, тих сто хиљада окорелих криминалаца, уједињених у презирању људи попут вас и мене, и у својој верности Пргавом Питу Пиводаху. Помало понети, ако не и суманути, у свом тријумфу након што су уништили све Фарлијеве центре, кренули су да уништавају и све затворе и суднице. То им је прилично проредило редове, јер су већином имали само по двадесетак склоњених фарлија, али је такође драстично смањило и број полицајаца, а и број кандидата за полицајце, јер ако би вас једном неко убио други пут, морали бисте да останете мртви.

За нову 3000. годину Н. Е. злочинци су управљали целим светом.

Опет.