Autobuska stanica

Bus stop, wet day, she’s there, I say
Please share my umbrella
Bus stop, bus goes, she stays, love grows
Under my umbrella

Mrzim kišu. Da ne objašnjavam zašto je to tako. Uvek žurim da što pre utrčim u kuću, na suvo. I sigurno. Pa onda može da pada koliko hoće, samo da ne preteruje.

Sada, kada sam sve mokro zbacio sa sebe, mogu da slušam dobovanje kišnih kapi po oknima prozora i da vrtim neke stare filmove u glavi.

Odmah mi je sinula pesma “Bus Stop“, savršeno se uklapa u ovu kišnu atmosferu. I ne samo to, nego uz to sadrži i sve one karakteristične muzičke začine koji su proslavili grupu The Hollies: zaraznu melodiju, jednostavan ali efektan tekst, savršeno višeglasno pevanje & zvečeće gitare.

No, to nije njihova pesma. Autor je Graham Gouldman. Te 1966. godine nikome nije padalo na pamet da će ovaj klinac postati slavan po svojim antologijskim pesmama (“For Your Love” za Yardbirdse, “Tallyman” za Jeffa Becka, “No Milk Today” za Harman’s Hermits…) i kao član grupe 10cc koautor je nekih od njihovih najvećih hitova: “The Wall Street Shuffle“, “I’m Not in Love“, “Art for Art’s Sake“, “Dreadlock Holyday”, “Things We Do for Love“…

The Hollies - Bus Stop (1966)Graham Nash, jedan od najvećih pevača svih vremena i nekadašnji član grupe The Hollies u jednom od intervjua priseća se dana kada su snimili “Bus Stop“:

Obožavam ovu pesmu. Snimili smo je za sat i petnaest minuta i postala je veliki hit. Naš tadašnji menadžer nam je rekao da je otkrio klinca koji piše strašne pesme i živi blizu, malo dalje niz ulicu. Otišli smo do njega, a on je sav bio zbunjen. Bili smo zapanjeni da dečko od šesnaest godina piše tako dobre pesme.

Proteklih nekoliko decenija The Hollies sam slušao samo ako bi ih slučajno zatekao na talasima radio stanica. A od početka sedamedesetih nisu imali sreće sa pesmama, pa su životarili od stare slave. Obradovalo me je to što još uvek postoje, u ko zna kojoj postavi. A onda sam na Cevki naleteo na amaterski snimak sa koncerta koji je red da podelimo.

Graham Nash je odnekud izvukao Allana Clarkea, glavnog pevača Holliesa koji je davno prestao da peva zbog problema sa glasom i zajednički su otprašili “Bus Stop” sa merakom. Kakav divan gest! Pointing upRolling on the floor laughing

Ostale prisutne na ovom snimku neću da pominjem, ko zna gde bi nas to odvelo. Nerd smile

Moraću da prestanem da mrzim kišu i počnem redovno da nosim kišobran sa sobom. Ko zna: možda me žena mog života čeka na nekoj od autobuskih stanica. Who me?