Hoću da budem tvoj džukac

Samo tri akorda… ali dovoljno za prašenje…

Ovu stvar sam prvi put čuo u filmu “Dve čađave dvocevke”, pre nekih petnaestak godina… i iako je na mene ostavila utisak svojom jednostavnošću, zaboravio sam na nju čim sam izgustirao album sa soundtrackom. Ponovo sam je čuo pre neko veče, u jednom drugom filmu – “CBGB”. Ono što je zanimljivo je da je, verovatno namerno, u oba slučaja primenjena identična filmska tehnika gde je kamera fiksirana za glavnu osobu u kadru, a cela scena se pomera njegovim kretanjem…

Da je Iggy Pop završio svoju karijeru raspadom The Stooges, opet bi imao zapaženo mesto u muzičkoj istoriji. Od formiranja benda, 1967. godine, do raspada sedam godina kasnije, ovaj bend je snimio tri studijska albuma koji se, iako loše prodavani u svoje vreme, danas smatraju jednim od temelja punk rocka.

Sva sreća da je Iggyja pod svoje uzeo Bowie koji ga je odvukao u Berlin da ga malo oladi od narkotika, pritom mu pomogavši da napravi dva sjajna albuma, “The Idiot” i “Lust for Life”, koji su potpuno odudarali od njegovog dotadašnjeg tvrdog zvuka.

Bend je ponovo formiran 2003. godine. Današnja stvar uzeta je sa njihovog prvog studijskog albuma jednostavnog naziva “The Stooges”, koji je sklepan bukvalno preko noći – bend je imao samo pet pesama kada je sklopio ugovor s diskografskom kućom, slagavši da imaju još materijala, tako da su preostale tri pesme nastale bukvalno u nekoliko sati pred ulazak u studio.