Srce

U sali je bio mrkli mrak, a već napaljena publika je počala da negoduje. Čuo se po koji zvižduk, a kada su se muzičari pojavili na sceni galama & zvižduci su postali nesnosni. Još se samo čekalo da muzika krene da se valja…

A onda je pevač prišao mikrofonu i mirno rekao: “Ovo je naš poslednji nastup, uradili smo sve što smo znali i mogli. Grupa Family prestaje da postoji.”

Tako je završio karijeru jedan od najboljih i najintrigantnijih bendova svih vremena.

Čitajući ovu vest, bio sam zatečen i nikako nisam mogao da ukapiram zašto se to dogodilo. Poslednji studijski album im je bio možda najbolji u karijeri, muzičari su bili prva liga, imali su brojnu & veoma posvećenu publiku i mogli su da teraju zajedno još dugo…

Ali su znali kada da prestanu. I to u trenutku kada su bili na vrhuncu.

– * –

Keith Emerson je, na opšte zaprepašćenje novinara i fanova, ovih dana najavio povlačenje. Samo je kratko rekao: “Punim sedam banki. Ovo mi je, verovatno, poslednja koncertna godina.”

Ovaj stav savršeno razumem. Ma šta Emerson radio, prsti zbog godina više nisu tako brzi, a to je osnovna pretpostavka njegove scenske pirotehnike. I na njegovu odluku gledam kao na časni gest velikog muzičara.

– * –

corazonPreslušao sam upravo objavljeni album Carlosa Santane poetičnog naziva Corazon. Ne znam da li je mislio na svoje srce ili na dušu dok ga je snimao, jer ova reč upravo to podrazumeva. A na njemu nema ni srca, ni duše. Ovaj album je primer najgore tezge na svetu. Da ne bude nesporazuma, muzika je sasvim OK i biće rado slušana, ali ovaj majstor gitare je tu u prolazu. Samo jedna pesma je njegova. Prisutni gosti sviraju svoje pesme, a jadni Santana sitno frazira i gde treba i gde ne treba, tako da mi je preselo već posle treće, četvrte pesme. Pa stoga Corazon nije album Santane i gomile poznatih gostiju, već skup pesma na kojima gostuje gitarista Carlos Santana. Za mene, to je velika razlika.

Očigledno, on ne zna kada je vreme da se stane.