Ako vas pokupi NLO, maznite nešto iz broda

Ne, stvarno: ako ima već toliko ljudi spremnih da svu svoju energiju usmere na pokušaj da vam objasne kako su ih pokupili vanzemaljci, pa su ih čačkali kojekako, ostaje nejasno kako se baš niko od njih nije potrudio da obezbedi neki materijalni dokaz te svoje avanture. A s obzirom na to da je broj onih koji su poslednjih sedamdesetak godina tvrdili da ih je pokupio neki NLO samo u Americi sedmocifren (!), to je stvar baš neobična… Šta o tome veli jedan pametan čovek?

Čuveno retoričko pitanje “šta ako” pomalo gubi perspektivu logične mentalne vežbe kada je reč o neidentifikovanim letećim objektima. Neil deGrasse Tyson se odaziva na panel-diskusije i razgovara sa mladim ljudima kad god to fizički može da postigne. Ako baš hoćete, po tome je odavno postao poznat i prepoznatljiv. Stekao je reputaciju kao efikasni ubica nesuvislih teza kojekakve belosvetske zilotske populacije. Njegove replike su proste, logične i duhovite, uvek zasnovane na kritičkom stavu i preispitivanju, otvorene za svaku diskusiju.

Za malo više od deset minuta, duhovito se baveći našom sopstvenom nesposobnošću pouzdane opservacije artefakata i pojava u prirodi, Tyson se zapravo dohvata nekoliko važnih tema. Pritom ih sažima u jednu tezu koju ponavlja godinama, sa tolikim strpljenjem da morate osetiti poštovanje, ama taman da se ne slažete sa njim: nije sramota ne znati; sramota je tvrditi da nema ništa više da se sazna. U seriji “Kosmos: Prostorvremenska odiseja“, Tyson je ovo ponovio mnogo puta. NLO? Evo živog čoveka pred vama, ne odbacuje tu mogućnost nijednog časa. ali, on ne želi da se raspravlja sa vama: on samo traži neki materijalni dokaz vaše tvrdnje. Ni manje, ni više.

Potreba za nalaženjem dokaza je suštinski princip misaonog ustrojstva koje se nekada nazivalo “filozofija prirode”, a danas se zove “nauka”. Pre dokaza, svaka hipoteza je prihvatljiva, ali je nedostatna kao činilac znanja. Isključivo posle izvedbe dokaza, svaka teorija postaje nova potpora tog ustrojstva°. Eto šta će klinci poneti sa ovog razgovora sa Tysonom. Malo li je?

 

_______________
° A da li je ta potpora neoboriva? Nije! No, to je već neka druga priča.