Put oko sveta u rezoluciji 4k

Visoka rezolucija slike je postala baš visoka rezolucija: kada biste 2×2 HD slike složili u jednu, pa emitovali takvu sliku, to bi neko rekao “da, sad je dobro”. Youtube ima sve više takvih slika. Evo, probajte sledeći snimak u najvišoj rezoluciji, ako imate na čemu da isterate tako gustu sliku. U svakom slučaju, razvucite sliku preko ekrana.

Opet trka. To jest, trkaju se oni koji imaju viška novca.

Kao što znate, HD Ready je bio prevara: ko je takav televizor kupio, nije pametno učinio, jer 720 tačaka nije osto što i 1080, kao Full HD. E, pa ni to nije više dosta, tobože: nastala je trka oko sledećeg standarda, a ulozi velikih igrača su bili toliki da su neki od njih skrcali kompletan profit goneći svoj deo sledećeg tržišnog udela. Varijacija 1440 tačaka po visini je opet ispala puvanjak: sad je na tapetu rezolucija 4K, koja je prevelika čak i za računarske monitore. Osim, naravno, kod onih koji još iz ranog detinjstva nose u sebi fetiš “moj je veći”, što se posle prenelo na atribute “brži”, “manji”, “tanji”, pa onda opet “veći”, a ima tu jošte atributa koji mogu da se nabroje.

To ludilo me ne zanima. Ne znam kakav će biti moj sledeći televizor i da li će uopšte biti, pošto ni ovaj sa katodnom cevi nešto ne smatram bitnom spravom u kući. Monitor na kojem radim ima 22 inča i 1680×1050 tačaka. Ne nalazim za shodno da imam veće ili “bolje”, mada kad ovaj ode bogu na istinu, verovatno ću kupiti veći monitor, jer ovakav neću ni imati kao izbor. Važnije mi je to što mi je monitor uredno hardverski kalibrisan, pa su boje tačne. A tačkice…

Ma, dobro. Lepo je da onaj kome to treba ima na raspolaganju i to. I da ne budem na kraj srca: ove slike su zaista neverovatno dobre.