Tiho, tiho, da se ne sazna: Tarkovski online

Ovo nije samo prisećanje. Postoji jedna informacija koja je za mene ispala važna vest, iako je zapravo reč o nečemu što je objavljeno pre četiri godine.

Ali, pre informacije, da se prisetimo ONOG kadra.

Elem, vest.

Prosto da ne poveruješ, ali činjenica je: filmovi Andreja Tarkovskog još su od jula 2010. godine dostupni javno i besplatno na netu. Pojma nisam imao, no eto: za dobru informaciju nikad nije kasno. Isprobao sam, sve je živo:

Filmovi imaju titlove na ruskom i engleskom. Ako ih skinete u lokal, možda bi moglo da se preduzme nešto da dobijete i titlove na srpskom. Winking smile

Sad kad ste pročitali informaciju, nema druge nego dadate sebi u zadatak da ovog leta odgledate opus najvećeg reditelja kojeg je Rusija ikad imala.

– * –

Ovo je Andrej Tarkovski zapisao u svoj dnevnik godinu dana pred smrt:

21. decembar 1985.

Dvadeset trećeg letim za Italiju. Sve stvari nosim sa sobom. Iz dana u dan mi je sve lošije. Boris Leonidovič Pasternak je bio u pravu, govoreći da ću uraditi još četiri filma. Prisećam se spiritualističkih seansi kod Reriha. Samo što je Boris Leonidovič pogrešno brojao. On je znao da ću ja uraditi ukupno sedam filmova, ali je on u taj broj uključio i film Valjak i violina, koji, po meni, ne treba brojati. Ali, u suštini, nije pogrešio!

Komentari su onemogućeni.