U potrazi za idealnom fotografijom iz talasa

Ala se ovaj dobro zabavlja. I da ne zaboravim: ala ovaj dobro zarađuje.

Clark Little je pronašao savršen recept kako da se dobro zabavlja i da istovremeno dobro zarađuje: on fotografiše talase. Tačnije, iz talasa, ulazeći u njih. Njegovi radovi su postali etalon surf-fotografije i male su šanse da mu iko na svetu parira idejom, kvalitetom i obimom opusa. A počelo je sasvim slučajno, kad je njegova žena htela fotku talasa za zid u spavaćoj sobi…

Stvar na kojoj sam oduvek zavideo ljudima na trulom Zapadu je mogućnost da se usko-usko-usko specijalizuju za neku delatnost, a potom da gone krajnje dostignuće u njoj. Može to i ovde, ali razlika je velika: dok u Evropi, pogotovo u zemljama tranzicije, morate da pronađete neki posao kako biste finansirali tu strast, u Americi možete pronaći tržište za predmet svog profesionalnog ludila, pa živeti od toga. Čak, ako vam se malo posreći, to može da postane uzor za druge.

– * –

Pamtim dane kad sam bio žutokljunac u poslu kojim sam se bavio nekih dvadesetak godina. Verovao sam da će mi specijalizacija u traženoj oblasti doneti mogućnost da pristojno živim od svog rada. Na kraju sam ispao ono što niko ne voli da ispadne, no takva je sudbina. A nije da se nisam dugo brčkao u talasima. Samo, bila je to baruština, a ja to nisam hteo da priznam. Altruista, naivko, krele: to je uobičajeni redosled za takve.

Šta ćeš.