Čokolada

U vreme priprema prvog globalnog koncerta Live Aid jula 1985. godine, organizatori su imali sjajnu ideju. Predložili su Micku Jaggeru i Davidu Bowieu da upriliče zajednički nastup kakav do tada nije viđen na pozornicama: jedan od njih je trebalo da bude u Londonu, a drugi u Americi i da zajednički izvedu neku pesmu. Ideja je propala jer tehnički nikako nije mogla da se izvede sinhronizacija zbog kašnjenja signala. Umesto toga, ostao nam je zajednički singl & promotivni spot.

Izbor pesme nije bio senzacija. Odabrana je Dancing in the Street, što beše prvi hit za grupu Martha & The Vandellas (1964) i, ujedno, jedna od ključnih pesama u formiranju Tamla Motown zvuka.

Imaju li Bowie & Jagger još nečega zajedničkog? Imaju, itekako, mada se, do skora, nije baš znalo. Voleli su istu čokoladu. Nyah-Nyah

Doduše, nije se odazivala na ime Milka. Njeno ime je Claudia Lennear.

Inspiracija za "Brown Sugar"...Nisam svedok tih događaja i nisam im držao sveću, pa ne znam šta se stvarno dešavalo. Znam za posledice. Posle “druženja” sa Claudiom, Mick je napisao znamenitu pesmu “Brown Sugar”, koja je završila na antologijskom albumu Sticky Fingers (1971). U najboljem maniru mačo muškarca, Jagger je pevao:

Brown Sugar, how come you taste so good
Brown Sugar, just like a black girl should

Lady Grinning Soul in Person!...Bowie je, kako se moglo i očekivati, bio veći džentlmen & daleko rafiniraniji muškarac. U pesmi “Lady Grinning Soul” sa albuma Aladdin Sane (1973), inače jedne od mojih omiljenih iz njegovog bogatog opusa, svoju avanturu sa Claudiom zaključio je rečima:

And when the clothes are strewn don’t be afraid of the room
Touch the fullness of her breast
Feel the love of her caress
She will be your living end…

Ko je žena koja je uspela da zavede ovakva dva muškarca? Jer, da nije bilo nje, svi mi bismo ostali prikraćeni za dve antologijske pesme.

Njena zvanična biografija je dosta štura, ali bogata zanimljivim detaljima. Zanat je pekla kao prateća pevačica kod Ikea & Tine Turner. Stigla je i da se nađe na Cockerovoj turneji Mad Dog & Englishman, da peva prateće vokale sa Ritom Coolidge u Delaney & Bonnie, a kao mušterije se pominju i mnogi drugi poznati muzičari. Čitava mala enciklopedija vrhunskih imena.

Onda je snimila solo album Phew! (1973) i nestala.

Pronašli su je posle četrdeset godina, kao nastavnicu francuskog i španskog jezika.

Štogod godina kasnije...

Eto kako završavaju fatalne žene. Nerd smile