Delta Misisipija

U julu 1967. godine, na vrhu top lista širom sveta šepurili su se Beatlesi sa svojim antologijskim albumom Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Što se mene tiče, mogli su na prvom mestu da ostanu još godinu dana jer taj album, u to vreme, teško da se mogao uporediti sa bilo čime što je do tada snimljeno.

A onda se pojavila pevačica koja ih je za tili čas oduvala sa trona.

Zvala se Bobbie Gentry.

Njena pesma “Ode to Billie Joe” prodrmala je publiku i ostala upamćena za sva vremena. Lepa crnka hrapavog glasa je bila sve, samo ne dobra predstavnica muzičkog miljea iz kojeg je došla. Sinonim za country pevačicu toga doba su bile veštačke lokne, natapirana kosa & plačljive pesme. A ova žena je imala stav!

Ako ćemo da sudimo pošteno, bila je jedna od najinteresantnijih pevačica koje su se otrgle puritancima iz prestonice country muzike – Nashvillea. Odvažila se da sama piše & producira svoju muziku, što je smatrano za jeres, a tematika samoubistva, koju je opevala u svojoj najpoznatijoj pesmi, izazivala je zgražavanje. Dovoljno za masovno neuvažavanje & ignorisanje kompletne nešvilske ekipe, bez obzira što je postigla veliki uspeh.

U stvari, sve je ovo bila igra slučaja. Bobbie je snimila svoj prvi singl “Mississippi Delta/Ode to Billie Joe” i krenula u njegovu promociju. Disk džokeji su na radiju počeli da vrte B-stranu do iznemoglosti i naslovna numera je pala u zaborav. A mene je zezala u zdrav mozak: nisam mogao da odgonetnem koji tekst peva kao prvi stih, iako mi je nadalje sve bilo jasno. A rešenje je prosto:

M I double S I double S I double P I (Mississippi)

Bobbie Gentry - Ode to Billie Joe (1967)Ode to Billie Joe (1967) je bio prvi u nizu uspešnih albuma. Sve što je imala da kaže, rekla je u četiri plodne godine. Nestala je sa pozornica i nije se osvrtala.

BBC Radio 2 je 2012. napravio dokumentanu emisiju Whatever Happened to Bobbie Gentry? u kojoj ona objašnjava zašto se povukla iz muzičkog biznisa & javnog života. Nisam nigde mogao da je pronađem, rado bih je poslušao kako bih saznao njene motive za prekid izuzetno uspešne karijere.

Bez obzira na sve, na američkoj muzičkoj sceni poslednjih decenija je prisutna čitava plejada moćnih žena, od Mirande Lambert do Lucinde Williams, koje praše sve u šesnaest i navode Bobbie Gentry kao važan uzor za sopstveno stvaralaštvo.

Gledano iz tog ugla, džabe se skrivala sve ove godine. Nerd smile

2 komentara na temu “Delta Misisipija”

  1. Miloš Babović je, primenom sofisticiranog naučnog metoda u filtriranju rezultata pretrage, ipak uspeo da locira emisiju koja se pominje u tekstu. Može se čuti na sledećem linku:

    https://copy.com/7FcTGOXKcQPL

    Zahvaljujem.

Komentari su onemogućeni.