Laka letnja droga

Gledam da prekratim ovaj sticky & slimy dan dišući na škrge. Definitivno, visoke temperature i ja nismo u ljubavi. Mislim o nekoj konobi, povetarcu koji me hladi, ‘ladnom pićencetu & opuštenoj atmosferi. I easy listening muzici, bez toga ugođaj ne bi bio kompletan. E, sanak pusti, more je još dalje nego što je bilo prošle godine. Sad smile

Prelistavam tisak i naletim na reklamu za Avantgarde Jazz Festival u Rovinju. Preplave me sećanja na vreme kada se tamo išlo u dobar provod. Ko je još razmišljao o kupanju pored gušta ispijanja raznih vrsta Malvazije.

Najavljuju koncert Regine Carter. Nemam pojma ko je ona, jazz nije my cup o’ tea, a o avangardi bilo koje vrste nemam neko visoko mišljenje. Obično je to treniranje živaca za najupornije slušaoce.

Regina Carter - Reverse Thread (2010)Cevka mi ponudi današnji klip, pustim i krenem da konsultujem Downbeat. Oni su već decenijama najmerodavniji kada je reč o jazzu. Na moje iznenađenje, Regina je 2013. godine proglašena za najboljeg džez violinistu! Kritičari i publika su bili jednoglasni, što se retko dešava. Allmusic tvrdi da je ona najznačajniji violinista u jazzu još od pojave Jeana Luc Pontyja, a to praktično znači – u poslednjih pedeset godina.

Hmmmm, dovoljno intrigantno. Sarcastic smile

Bacim pogled na klip, čudna mi je postava: violina, harmonika & kora. I krene muzika, očekujem avangardu, kad…

Ostadoh bez teksta i vilica mi pade na patos. Kakva bre avangarda, ovo je prelepo!!! Surprised smile Klasika, šansona & Afrika sreću se u savršenom skladu!

Pesmu je napisao Habib Koite, velika muzička zvezda Afrike. Yacouba Sissoko je jedan od najboljih svirača kore na svetu.

Odoh da potražim album(e), a vi kako hoćete. Rolling on the floor laughing