Nabujala reka

Pre par dana sam pričao o seriji koja me je oborila s nogu i muzici koja je korišćena kao naslovna tema. Kako su epizode odmicale, utisak se samo pojačavao. A ja sam sve više uživao u fenomenalnom izboru muzike koja je pratila događaje na ekranu. Najzad, nije za džabe T-Bone Burnett ono što jeste – majstor da ukomponuje kvalitetnu muziku raznih žanrova u savršenu celinu, koja teče kao reka.

Iznenađenje je, neočekivano, došlo na kraju.

Kada se priča završi, po pravilu sledi neka vrsta katarze. I za aktere priče i za gledaoca. I dok sređujem utiske i razmišljam kako će serija lagano pokupiti sve žive nagrade, kreće odjavna špica i potpuno nova muzika koju po prvi put čujem…

A onda sam odjavnu špicu gledao petnaestak puta. Open-mouthed smile

Gugao mi odmah saopštava da nisam jedini koji se raspitivao o pesmi, nudeći milione hitova. Uglavnom tekst pesme. Pa se bacim na forenziku. No, ni to ne ide lako. Posle prekopavanja po brojnim blogovima širom sveta, dolazim do nekih saznanja.

Pesma se zove The Angry River. Izvode je The Hat ft. Father John Misty & S.I. Istwa. A oni, kako se ispostavlja, ne postoje, jer sve reference me vraćaju na seriju.

Ne odustajem: kopam dalje…

Father John Misty je projekat uza koga stoji Josh Tillman (ex-Fleet Foxes), a S.I. Istwa ne mogu da utvrdim šta je. Sumnjam da je The Hat neki off projekat T-Bone Burnetta: njemu nije problem da pokupi bilo koga od najvećih muzičara, privede ga u studio i uradi ono što je zamislio. Tragajući tako, dolazim do još dva imena: neobična & vrlo talentovana Rhiannon Giddens (Caroline Chocolate Drops) i Gabe Witcher (na radu u pratećem bendu Gillian Welch), koji su i koautori ove pesme.

– * –

Obaveštavam Šefa šta sam otkrio, jer smo poodavno fanovi pomenutih izvođača. A on mi otpisuje:

Ko zna šta nas čeka od tog čoveka. O Burnettu intenzivno razmišljam, a već sam ga poznavao, od filma “O Brother Where Art Thou“, kada su braća Coen promenila i scenario i tempo filma da bi uklopila muziku koju je ovaj priložio preko dogovora (sirene; krštenje u reci; i šta ono beše treće). Sklon sam da mislim, i videćemo da li sam u pravu, da taj čovek još uvek nije uradio svoj magnum opus.

Šta mi preostaje sem da se složim. Šef, bilo da je ovdašnji ili T-Bone Burnett, na kraju stavlja tačku. Hot smile