Vilenjak

Lilka se vratila iz Beograda. Uvek kada je odlazila kod bake & deke, donosila je neku muziku. Dobro je da se i sećam tih trenutaka. Bili smo klinci i još smo išli u osnovnu školu. Ovoga puta donela je novi singl. Bio je to neki potpuno nepoznati tip. Drečavi žuti omot singlice je naprosto mamio da ga pažljivo proučim. Na njemu je bio kul frajer sa cvikerima i bradicom. Falilo mu je pola glave, a umesto kose, da se popuni praznina, videle su se neke planinčine.

Najčudniji je bio naziv pesme, Tokoloshe Man. I muzika je bila čudna. Ništa mi nije bilo jasno. Disappointed smile

Prebiranje po rečniku stranih reči nije dalo nikakav rezultat, kao i listanje raspoloživih enciklopedija. Tekst ide otprilike ovako:

Podigni krevet visoko
Moli se
Zatvori prozore i vrata
Nema veze da l’ si bogat ili siromašak…

Jeb’o lud zbunjenog, mislim se. Ja sam, valjda, taj zbunjen, al’ isto mi se hvata. Confused smile

Nisam imao pojma ko je John Kongos, upravo sam mu saznao ime. Batalim rešavanje muzičkih rebusa i rešim da se posvetim slušanju. Pesma je zvučala kao i mnoge druge što su se slušale tih dana. Ali, aranžman i svirka su bili potpuno uvrnuti. Kompletno ludilo & otkačenost. Svidelo mi se i ostalo zabeleženo u glavi.

John Kongos - Kongos (1971)Nekoliko godina kasnije, naletim i na album Johna Kongosa. Kongos (1971) bio je u istom omotu kao i singlica, samo su boje bile drugačije. Nisam mogao da ga omašim.

Ispostavilo se da je album još luđi od singlice: društvo prisutno na snimanju se očito odlično zabavljalo. Kao da su ih pokupili sa žurke i strpali u studio da snimaju, pa je svako radio šta je hteo.

Treba li da napomenem da se ploča izlizala od slušanja? Smile with tongue out

Pomno iščitavanje imena sa omota malo je razbistrilo stvari. Produkciju je radio Gus Dudgeon, čovek koji je doktorirao dobar zvuk na najvažnijim albumima Eltona Johna. Nekako u isto vreme snimali su Johnov čuveni Madman Across the Water, pa je Dudgeon samo preselio muzičku ekipu kod Kongosa, sa jednom bitnom razlikom: na Kongosovom albumu su mogli da rade šta im padne na pamet, a Elton je zahtevao da sve bude umiveno & besprekorno.

U mitologiji naroda Zulu, Tolokoshe je patuljak-vilenjak, nestašan i zao.Desilo se & ostalo zabeleženo. Na moju žalost, nije se ponovilo. Eye rolling smile

Kao što sam pomenuo pre par nedelja, Kongos je ubrzo prestao da snima. Bavio se studijskim radom, produciranjem i pravljenjem dece.

– * –

Otkrio sam i ko je Tokoloshe. U mitologiji naroda Zulu, to je patuljak-vilenjak, nestašan i zao. Njime se obično plaše deca, mada veruju da može da izaziva bolesti, pa čak i smrt.

Tako gore citirani stihovi dobiše nekakav smisao. Kockice se, posle toliko godina slušanja, napokon složiše. Sarcastic smile